Nyheter

Besparing krockar med a-kasseregler

Den nya 15-timmarsregeln som införs från årsskiftet i Malmö skulle ge besparingar i barnomsorgen, men kan i stället ge ökade kostnader för socialbidrag. Nyordningen krockar nämligen med reglerna för a-kassan, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2003

Innebörden av 15-timmarsregeln är att barn till arbetslösa och föräldralediga bara har rätt till 15 timmars barnomsorg i veckan. Men för arbetslösa Carina Hyberg med en treårig dotter betyder regeln att hon mister rätt till a-kasseersättningen. Eftersom hon inte längre har möjlighet till full barnomsorg står hon inte heller till arbetsmarknadens förfogande och har därmed inte rätt till ersättning, enligt a-kassereglerna. Alla som tidningen talat med tycks tagna på sängen av den här konsekvensen av 15-timmarsregeln. "Någonstans måste det ha blivit fel. Det verkar som om olika lagstiftningar kolliderar med varandra, säger planeringssekreterare Kerstin Wramell vid stadskontoret."

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.