Annons
Nyheter

Bensintjuvar manipulerade pumpar

Bensintjuvar slog i helgen till mot flera obemannade mackar i Skåne. Bilister kunde kostnadsfritt fylla sina tankar sedan pumparna manipulerats.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2008
Bilister tankade gratis efter att besinpumpar manipulerats. Bild: Scanpix
Bilister tankade gratis efter att besinpumpar manipulerats. Bild: ScanpixFoto: 

Ingreppen tyder på god teknisk kunskap hos de skyldiga.

Den här typen av åverkan är ytterst ovanlig. Det är inget som gemene man klarar av. Man måste veta hur pumpen fungerar för att lyckas, säger Thomas Ögren, presschef på bensinbolaget Preem.

Annons

Tjuvarna har på kort tid slagit till i vad som förefaller vara ett organiserat angrepp mot obemannade stationer i södra Sverige.

Gärningsmännen har specialiserat sig på en viss typ av bensinpump, som brutits upp och saboterats så att det går att tanka gratis.

I fredags slog tjuvarna till mot två mackar i Bjuv och Billesholm i nordvästra Skåne. Kvällen därpå angreps en station i Landskrona och på söndagen ytterligare två i Malmö.

Ryktet om "gratisbensinen" spred sig snabbt. När polisen kom till Hydromacken på Ystadsvägen i Malmö stod mellan 20 och 30 bilar i kö för att gratistanka. Även i Billesholm ska köerna ha ringlat långa.

Exakt hur stora mängder bensin som försvunnit är inte klarlagt. På Preemmacken i Malmö ska räkneverket, enligt Kvällsposten, ha stannat på 47 000 kronor. Men det är oklart hur relevant det beloppet är.

Den här typen av teknisk manipulation är, till skillnad från kortbedrägerier, ovanlig. Enligt Jonas Sidenå, försäljningsdirektör på Norsk Hydro, är det flera år sedan något liknande inträffade i Sverige.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons