Annons
Nyheter

Bensinskatten höjs från årsskiftet

Bensinskatten höjs från årsskiftet med tre öre litern och dieselskatten med två öre. Höjningarna beror på den indexreglering som regering och riksdag inom kort beslutar om, uppger Motormännens Riksförbund som är kritisk mot höjningen.
Nyheter • Publicerad 24 november 2005

– Det är något fel i systemet när staten med hänvisning till höjd inflation kan gå in och höja drivmedelsskatterna. Det bidrar ju till att spä på inflationen ytterligare med krav på fler höjningar, säger Motormännens Riksförbunds presschef Tomas Nilson.

– Inflationstakten beror i mångt och mycket på de höga drivmedelskostnader och de dyrare transporter vi har haft under året. Ett redan högt skatteuttag på drivmedel kombinerat med ett högt råvarupris påverkar inflationen.

Annons

Den uppräkning av skattesatserna som Motormännen tagit del av kommer från Skatteverket. Motormännens Riksförbund är kritisk till att det kommer en indexreglerad skattehöjning trots att bilisterna under en stor del av 2005 fått betala rekordhöga drivmedelspriser och trots att det vid höstens budgetsamtal togs beslut om att det inte skulle bli några höjningar.

Indexuppräkningen innebär att bensinskatten höjs till 4:99 kronor per liter och diesel till 3:66 plus moms. Motormännens namninsamling med krav på sänkt bensinskatt har hittills samlat 300000 namnunderskrifter. Tillsammans med övriga insamlingar protesterar därmed över en miljon svenskar mot nivån på bensinskatten.

Till skattehöjningen kommer den effekt på bensinpriset som den redan beslutade höjningen av importerad etanol får.

– Vår bedömning är att det medför en höjning av priset med mellan fem och tio öre litern utöver den höjning som indexuppräkningen av skatten leder till, säger Preems presschef Thomas Ögren till TT. (TT)

Benny Öinert

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons