Annons
Nyheter

Bensinpriset på väg upp

Räkna med att kanske få betala mer för bensin och villaolja framöver. Analytiker ser inga tecken på en vändning nedåt på den heta råoljemarknaden. Några omedelbara chockhöjningar verkar dock inte vara på gång.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2006

Råoljeterminen på Nymex-börsen i New York har mer än fördubblats på drygt tre år och ser inte ut att vika av nedåt.

I början av 2003, före den USA-ledda invasionen av Irak, låg råoljepriset på drygt 31 dollar. I onsdagens handel på Nymex steg terminen till en ny toppnotering på 75:40 dollar per fat. Prisökningen slår även mot svenska konsumenter, då de tvingar raffinaderier att betala mer för råvaran.

Annons

Svenska bilister betalade i genomsnitt 9:54 kronor per liter 95-oktanig bensin 2003. På torsdagen steg priset till ny rekordnivå när Statoil och OKQ8 höjde med tio öre till 12:54 kronor litern.

– Det är klart att det alltid finns ett samband mellan råolja och färdig bensin. Går råoljan upp måste bensinen gå upp, säger Ulf Svahn, vd på Svenska petroleum institutet.

– Men det behöver inte bli en omedelbar uppgång. Det handlar om att världsmarknadspriset på bensin måste gå upp samtidigt och det handlar i sin tur även om lagerförhållanden, tillägger han.

Enligt Gunnar Johansson, analytiker på Preem Petroleum, är utsikterna för att olje- och bensinmarknaden ska kylas av inte särskilt goda.

– Ser man på handeln som rör leveranser 5–10 år framåt i tiden syns det att fonder och investerare räknar med en minskning av de totala oljetillgångarna, säger han till TT.

Och så länge den globala konjunkturen håller i sig lär priset inte gå ned nämnvärt, tillägger han:

– Den stora efterfrågeökningen från länder som Kina, USA och Indien gör att raffinaderikapaciteten är väldigt högt utnyttjad. Den ligger på nästan 95 procent, vilket gör marknaden väldigt känslig för störningar. Andra analytiker, däribland från den franska storbanken Société Générale, talar dock om en oljebubbla och ser utrymme för ett prisfall ned till omkring 55 dollar per fat under de kommande 12–18 månaderna.

Men för att nå ned priset dit tror dock Johansson att det krävs att en rad utdragna och komplicerade politiska konflikter – som frågan om Irans nukleära forskning, Irak och Mellanösternkonflikten – får en lösning.

– Om man räknar bort den politiska spänningen skulle priset kanske ligga på 60–65 dollar per fat i dag, säger Johansson, som tror att råoljepriset fortsätter uppåt under årets tredje kvartal. (TT)

Joakim Goksör

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons