Annons
Nyheter

Bedrägeriåtalad ex-nazist friad

Den före detta nazist som åtalats för bedrägeri i samband med föredrag på skånska skolor om nazismen frias.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2007

Han var anställd av organisationen Exit Skåne. Eftersom de berörda kommunerna bidragit till organisationens finansiering skulle de enligt ett avtal få gratis föreläsningar i skolorna. Därför hävdade åklagaren att mannen gjorde fel när han via sitt eget bolag tog betalt från skolorna för föredragen.

Men tingsrätten i Helsingborg underkänner bevisningen.

Annons

Mannen har erkänt att han tog betalt för föreläsningarna, men hävdat att han höll dem när han hade kompledigt från sitt jobb hos Exit Skåne.

Föreläsningarna handlade om en film om nazismen som han medverkat i innan han anställdes och som Exit Skåne inte har upphovsrätten till.

Eftersom det inte finns någon annan bevisning än ex-nazistens egna uppgifter, anser inte tingsrätten att det är bevisat att fakturorna gällde sådana kostnadsfria föredrag som omfattas av Exit Skånes verksamhet.

Därmed blir Eslöv, Kristianstad, Lund, Malmö, Svedala och Svalöv utan det skadestånd som åklagaren yrkade på. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons