Annons
Nyheter

"Bättre för alla om vi fått lite mer tid"

Mats Persson (FP), ordförande i kollektivtrafiknämnden, är ytterst ansvarig för förändringen. Han förstår om många är oroliga över nyordningen i trafiken.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2011

– Jag är själv mycket kritisk till att Arbetsmiljöverkets föreläggande gick så snabbt. Det hade varit bättre för alla om vi fått lite mer tid på oss att informera våra resenärer och att utveckla fler betalsätt. I grund och botten vill vi ju att våra resenärer ska kunna göra rätt för sig.

Den främsta kritiken är att man inte kan betala med bankkort på stadsbussarna. Många som inte har mobiltelefon eller mobilabonnemang via jobbet blir hänvisade till att köpa ett jojokort för minst 200 kronor.

Annons

– Bankerna vill inte att deras kunder använder bankkort med remsa i bussarna. De vill istället att man ska använda chiptekniken. Vi för just nu en diskussion med dem och jag hoppas att vi snart når en lösning, säger Mats Persson.

När det gäller turister och tillfälliga besökare är kollektivtrafiknämndens ordförande lugnare.

– Jag tror besökare har en förståelse för den kontantlösa trafiken. Åker du till Berlin, London eller någon annan storstadsregion ser det likadant ut där, säger han.

Den nybildade organisationen Pendlarföreningen Syd har riktat kritik mot att kollektivtrafiken diskriminerar personer med funtionsnedsättning med det nya systemet.

Den kritiken ger inte Mats Persson mycket för.

– Nej, det är en vandringssägen. Man kan fortfarande åka med sitt färdtjänstkort eller betala i efterhand. Det ligger också i linje med vad brukarföreningarna vill. Min oro rör istället de tillfälliga resenärerna som inte har tillgång till sms-biljett men jag hoppas som sagt att vi kan lösa det med bankerna så fort som möjligt.

Kollektivtrafiknämnden ska träffa Pendlarföreningen Syd den 13 juni för att diskutera den påstådda diskrimineringen.

Göran Lundblad, tillförordnad trafikdirektör på Skånetrafiken, tycker det är för tidigt att utvärdera övergången till en kontantlös trafik.

– Vi har inte hunnit samla in synpunkter än men mitt intryck är att det har varit relativt lugnt. Det har inte inträffat några större saker, säger han.

Emma Svensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons