Annons
Nyheter

Barnfamiljerna som sålt husen för ett år i solen

Vem längtar inte efter att ta en lång semester, åka till något varmt land, och ta det lugnt några veckor? Barnfamiljerna Månsson och Pålsson har gjort något mycket mer drastiskt. Nu flyger de tillsammans till Thailand – för att bo ett helt år på semesterön Koh Lanta.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2008
3. Thailandsgänget: Christofer och Maria Pålsson, Jenny Niklas och Movitz Pålsson. Framför dem Liam Månsson, Wilmer och Anton Pålsson.
3. Thailandsgänget: Christofer och Maria Pålsson, Jenny Niklas och Movitz Pålsson. Framför dem Liam Månsson, Wilmer och Anton Pålsson.Foto: 
För en extra festlig flygresa har Månssons och Pålssons fixat egen "reseuniform".
För en extra festlig flygresa har Månssons och Pålssons fixat egen "reseuniform".Foto: 
Thailandsgänget: Christofer och Maria Pålsson, Jenny, Movitz och Niklas Pålsson, och framför dem Liam Månsson, Wilmer och Anton Pålsson. Bild: Anette Sjöstrand
Thailandsgänget: Christofer och Maria Pålsson, Jenny, Movitz och Niklas Pålsson, och framför dem Liam Månsson, Wilmer och Anton Pålsson. Bild: Anette SjöstrandFoto: 
Nu åker hela gänget till Koh Lanta. Från klockan nio och medsols: Wilmer Pålsson, Niklas Månsson, Movitz Månsson, Jenny Månsson, Anton Pålsson, Christofer Pålsson, Liam Månsson och Maria Pålsson. Bild: Anette Sjöstrand
Nu åker hela gänget till Koh Lanta. Från klockan nio och medsols: Wilmer Pålsson, Niklas Månsson, Movitz Månsson, Jenny Månsson, Anton Pålsson, Christofer Pålsson, Liam Månsson och Maria Pålsson. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

- Vi satt ofta och drömde om att åka iväg och göra något annat, berättar Blentarpsbon Jenny Månsson när Allehanda träffar henne och familjen i hennes föräldrars trädgård i Bjärsjölagård. Där bor de i väntan på resan till Thailand om några dagar.

Jenny började prata med arbetskamraten Maria Pålsson som bor med sin familj i Skurup om sina funderingar. Sedan hittade Jenny en artikel på nätet om en barnfamilj som tagit en "time out" i Thailand. Och efterhand blev drömmarna konkreta planer. I vintras tog det fart på allvar och tidigt i våras anmälde familjerna barnen till den svenska skolan som finns på ön Koh Lanta i Krabiprovinsen på södra delen av Thailands västkust.

Annons

- När Jenny och Niklas väl satte igång det hela gick det fort. Vi hade egentligen tänkt planera det här längre och kanske genomföra det om några år, säger Christofer Pålsson som liksom de andra bara varit på någon veckas semester i Thailand tidigare.

Några extrema inkomster för ett års paus från arbetslivet och alla kostnader för resa, boende, mat, utflykter och annat har familjerna inte. Jenny och Maria har båda kontorsjobb på ett tryckeri i Skurup, Niklas och Christofer är vvs- montör respektive murare.

Att sälja husen för att få loss pengar till resan var en nödvändighet, och något som också lät sig göras eftersom båda familjerna haft ett ganska osentimentalt förhållande till sina hus.

- Huset var mest ett hus för oss, säger Jenny.

Jenny och Maria kommer att studera thai under tiden på Koh Lanta.

- För att vara säkra på att få tjänstledigt var det bäst att söka studieledighet. Fast för vår del har det gått rätt smidigt att få ledigt, säger Jenny. Studierna på det thailändska språkinstitutet räknas som heltidsstudier och ger dem också möjlighet att få svenskt studiebidrag, och möjlighet att ta med barnbidraget.

- Det ska bli kul att lära sig thai. Jag har hört både dem som säger att det är jättesvårt att lära sig thai och andra som säger att det inte är knepigt, säger Maria.

Christofer har sagt upp sig från sitt jobb som murare och räknar med att det inte ska vara svårt att få nytt jobb när han kommer hem igen. Niklas började på ett nytt jobb för bara någon månad sen - trots att arbetsgivaren visste att han skulle börja med en lång tjänstledighet.

- Det var ju rätt snällt, fast kanske inte konstigare än om jag hade varit pappaledig, säger Niklas.

Det har varit många telefonsamtal, mycket pappersexercis och en hel del annat att fixa med det senaste halvåret - att kolla med försäkringskassan vad som gäller, diskutera med försäkringsbolag vilka försäkringar som krävs, ordna visumansökningar, vaccinera sig och mycket annat.

Annons

Familjerna som ska bo i byn Khlong Kong fick viss hjälp genom den svenska skolan att ordna boende. Månssons ska hyra ett eget litet hus och Pålssons hyr ovanvåningen i ett hus med två lägenheter.

- Det blir spännande, för värden som bor på bottenvåningen pratar bara thai, säger Maria.

Även om det mesta med resan till Thailand är noga förberett är biljetterna för hemresan inte bokade än.

- Det enda vi vet är att vi måste vara hemma inom ett års tid för att inte bli utförsäkrade ur de svenska systemen, säger Jenny. Och för barnen väntar snart en annorlunda vardag, där skolskjutsen till andra ändan av ön blir av modell tuk-tuk-moped.

Annars är mycket med resan fortfarande rätt abstrakt för barnen, menar föräldrarna.

- När vi hade tagit de sista grejorna från Liams rum blev han ledsen. Då blev jag lite ångerfull och tänkte "stackars barn som bara för hänga med oss vuxna på det här". Men å andra sidan är de i precis rätt ålder för det här, och det kommer ju att bli så mycket för dem att se och uppleva också. Och skolan gör mycket utflykter och de har thailändsk kultur på schemat, säger Jenny.

Och en sak har barnen redan klart för sig inför året i Thailand.

- Vi ska bada varje dag. Och snorkla - det är roligt, säger nioårige Anton Pålsson.

Ulrika Wangel ulrika.wangel@allehandasyd.se
Ulrika Wangel
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons