Annons
Nyheter

Barnfamiljer söker sig österut

Skåne är på väg mot en babyboom. Det leder till att ännu fler flyttar till billigare bostäder utanför storstäderna. Då ökar också intresset för att bo i den östra delen av Skåne, tror en demograf på Region Skåne.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2004

En ny befolkningsprognos för Skåne fram till 2013 läggs fram för regionala utvecklingsnämnden idag. Den spår att befolkningsökningen kommer att bli jämnare fördelad över hela Skåne. Anledningen till det är att bostäderna blir allt dyrare samtidigt som allt fler bildar familj. - Bostadspriserna går upp. Då är det mer lönt att söka sig ut till billigare småhus. När vi går mot ett ökat barnafödande kommer också det att öka efterfrågan på småhus, säger demografen Christian Skarman på Region Skånes utvecklingsstab. Redan ser han att allt fler flyttar ut från storstäder som Helsingborg till exempelvis Åstorp, Klippan och Perstorp. Bristen på bostäder gör att befolkningen sprider sig till kommuner längre österut. I den årliga bostadsmarknadsenkät som Boverket gör tillsammans med länsstyrelsen är det i år bara en enda skånsk kommun, Östra Göinge, som säger att den har överskott på bostäder. 2000 uppgav 14 kommuner att de hade överskott. Samtidigt visar befolkningsstatistiken att betydligt färre kommuner förlorar fler invånare än de får idag. - 1997 hade två tredjedelar av Skånes kommuner fler utflyttare än inflyttare. 2003 var det bara tre kommuner, Östra Göinge, Bromölla och Burlöv, säger Christian Skarman. Dessutom handlar det om mindre strömmar idag. 1997 tappade utflyttningskommunerna 2300 invånare, medan de tre kommunerna 2003 bara tappade 149 invånare sammanlagt. I hela Skåne har befolkningen ökat med 6454 personer per år under de senaste fem åren. I prognosen ses en kraftigare ökning framöver, framför allt beroende på att fler flyttar till länet, både från andra delar av Sverige och från andra länder. En annan anledning är att det troligen kommer att födas fler barn, eftersom gruppen mellan 15 och 49 år blir större och varje kvinna väntas föda fler barn än idag. 2013 spås Skånes befolkning ha ökat med drygt 100000 personer. För Region Skånes del är befolkningsprognosen viktig för att man ska kunna förutsäga hur stort vårdbehovet blir. Enligt prognosen väntas befolkningen i Kristianstad, Hässleholm, Osby och Bromölla öka, medan den väntas minska marginellt i Östra Göinge. - Det är väldigt stora strömmar mellan kommunerna, men väldigt litet netto. Vissa kommuner har också en äldre befolkning än andra, så att ett stort inflyttningsöverskott äts upp av äldre befolkning, säger Christian Skarman. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons