Nyheter

Barn vill slippa sina "föräldrar"

På torsdagen fick Malmö tingsrätt fem buntar papper med unikt innehåll. Det handlar om fem barn som vill bli av med sina föräldrar. Eller rättare sagt vill att folkbokföringens falska uppgifter om föräldraskap skall strykas.
Nyheter • Publicerad 2 april 2004

Bakgrunden är det omskrivna Rosengårdsfallet där ett par har uppgett att de är föräldrar till en stor barnaskara. Flera av barnen har dock själva, inför socialtjänsten, uppgett att de egentligen har andra föräldrar. Barnen har lämnat blodprov i ett försök att genom DNA-test få styrkt att deras påstådda föräldrar är falska. Av de handlingar som lämnats till tingsrätten framgår det att "föräldrarna" själva har vägrat delta i någon provtagning, skriver Sydsvenska Dagbladet. Socialtjänsten och familjerättsbyrån anser det dock styrkt att föräldrarna är falska. Av handlingarna framgår också att en socialrådgivare från Rosengård på resa i Afghanistan har varit i kontakt med den riktiga, biologiska modern till två av barnen. Enligt Sydsvenskan finns det i "syskonskaran" åtminstone fyra riktiga syskonpar. Ingen av dem är dock, enligt stadsdelsförvaltningens uppgifter, barn till de påstådda föräldrarna. På juristspråk kallas det unika ärendet hävande av faderskapspresumtion respektive hävande av moderskapspresumtion. - Målet är att få föräldraskapet hävt, säger Lene Cordes, chef för utredningssektionen för barn och ungdomar vid Rosengårds stadsdelsförvaltning. Barnen lever i en svår situation. De är placerade i familjehem. Det finns också ekonomiska motiv för stadsdelen för att få föräldraskapet hävt. För föräldralösa barn utgår nämligen full ekonomisk ersättning från staten. Den aktuella familjen och de olika familjehemsplaceringarna har kostat Rosengårds stadsdelsförvaltning miljonbelopp.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.