Nyheter

Bara etablerade artister på konstveckan

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2006
Delar av styrgruppen som sammanställt kulturveckan. Från vänster: Kristin Svensson kultursekreterare i Tomelilla, Ann-Christine Lundell, bibliotekschef i Sjöbo och Rita Berggren kultursekreterare Ystad. Bild: Thorsten Persson
Delar av styrgruppen som sammanställt kulturveckan. Från vänster: Kristin Svensson kultursekreterare i Tomelilla, Ann-Christine Lundell, bibliotekschef i Sjöbo och Rita Berggren kultursekreterare Ystad. Bild: Thorsten PerssonFoto: 
Michael Saxell, musiker från Ystad uppträder på Scala i Ystad torsdagen den 19 oktober. Bild: Lars Thulin
Michael Saxell, musiker från Ystad uppträder på Scala i Ystad torsdagen den 19 oktober. Bild: Lars ThulinFoto: 

Temat på årets kulturvecka är Gränslös kultur i Sydöstra Skåne.

Till skillnad från kulturveckorna 2004 och 2005 ingår satsningen inte i något gemensamt EU-projekt inom Fyra hörn. EU-projektet är slut och i stället är det, som vid kulturveckans start, ett samarbete mellan grannkommunerna Ystad, Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Skurup som ligger bakom satsningen.

– När det låg under EU kunde vi initiera en konstnärlig process. Nu har artisterna inte börjat från grunden och gjort exempelvis nyskrivna kompositioner. Det är skillnaden, säger Rita Berggren, kultursekreterare i Ystad. För att hitta konstnärer i regionen använde man sig av den folder om "Konsthantverk i Ystad och Österlen" som turistbyråerna i Sösk gett ut. Samtliga konstnärer i den bjöds in att delta i kulturveckan. Knappt hälften, 39 personer, tackade ja.

Sydöstra Skånes kulturvecka är den femte i ordningen och pågår den 14-22 oktober.

Borgen i Bollerup bredvid naturbruksgymnasiet blir veckans centrum. Där kommer konsthantverkarna från samtliga fem kommuner i Sösk att visa varsitt verk i en samlingsutställning.

Sösk-samarbetets ordförande Thomas Lantz (m) inviger veckan vid Borgen på lördag klockan 12. Därefter presenteras ett utbud av film, föreläsningar och musikprogram av olika slag. I Tomelilla håller Hasse och Tage-museet extra öppet. Klostret i Ystad har extra visningar och föreläsare. I Skurup ställer franske konstnären Alex Claude ut på biblioteket och på Sjöbo bibliotek får man prova på att göra rep av lindbast. Avslutningssöndagen uppträder i Simrishamn Lena Hoel och Staffan Scheja med Kulturhuset Valfisken.

Förra året sträckte sig kulturveckan till alla medlemmar i Fyra hörn. Då pågick veckan parallellt i Sydsöstra Skåne, Bornholm, polska Swinoujcie och Rügen i Tyskland

De fem medlemskommunerna i Sösk har vardera satsat 25 000 kronor på årets kulturvecka.

Anna-Karin Johansson

När Kulturveckan drar igång på lördag möter besökaren idel etablerade konstnärer.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.