Annons
Nyheter

Banverkschefer nekade till brott

De tre tidigare cheferna inom Banverket nekade kategoriskt till allt ansvar för den överskridna vattendomen vid tunnelbygget genom Hallandsåsen vid rättegången i dag.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2002

Trots kunskapen om det allt besvärligare läget sade sig ingen av dem ha makt nog att stoppa tunneldrivningen. Det rapporterar SR Kristianstad. I dag vid rättegångens tredje förhandlingsdag fick de tre cheferna redogöra för sina versioner av händelseförloppet som senare kulminerade i giftskandalen med fyllningsmedlet Rhoca-Gil vid Hallandsåsen. Förre projektchefen Jan Andersson hävdade bland annat att Banverket rent juridiskt inte hade några skyldigheter att följa vattendomen från 1992 som medgav ett läckage på 33 liter i sekunden. Han försvarade sig också med att vattenutsläppet från 1992 till 1997 låg på mellan 15 och 20 liter i snitt. Med den beräkningen höll sig Banverket inom tillståndets råmärken. Åtalet grundar sig på att vattendomen vid vissa tillfällen överskreds rejält. Rättegången fortsätter i morgon och beräknas vara avslutad nästa vecka.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons