Annons
Nyheter

Banverkschef fick rätt och fel hos JO

Miljönämnden i Malmö kunde inte annat än polisanmäla Banverkets generaldirektör Bo Bylund för brott mot miljöbalken våren 2001. Men justitieombudsmannen (JO) förstår ändå Bylunds upprördhet eftersom han kände sig vilseförd av nämnden.
Nyheter • Publicerad 14 april 2004

Förundersökningen lades till slut ned av miljöåklagaren Mats Palm i Malmö. Bylund JO-anmälde miljönämnden för att helt i onödan ha polisanmält honom och klagade på att förundersökningen hade försatt honom själv och hans närmaste i en mycket pressad situation. Bakgrunden är regeringens beslut om att alla bostadshus och en del andra fastigheter utmed Kontinentalbanan skulle få bullerskyddande fasader innan Öresundsbron togs i bruk den 1 juli 2000. Den saken åvilade Banverket och Svensk-Danska Broförbindelsen AB (Svedab). Men verket och bolaget lyckades inte uppfylla kravet i tid. Kontinentalbanan är det dubbelspår som förbinder spåren vid Malmö central med Öresundsbroförbindelsen. Att fasadarbetena dröjde berodde enligt Banverket på att två av fastighetsägarna inte gav verket tillträde till deras fastigheter. För att tillfälligt minska tågbullret så gott det gick beslutade miljönämnden i samråd med Banverket att sänka farten på godståg nattetid. Alternativet hade varit att stoppa tågtrafiken helt vilket omedelbart skulle ha slagit hårt mot den svenska utrikeshandeln. Men nämnden klargjorde inte tydligt nog att hastighetssänkningen inte på något sätt ersatte regeringens beslut eller betydde en frist för Banverket att åtgärda husfasaderna - därav Bo Bylunds stora förvåning när nämnden gjorde sin polisanmälan. JO Nils-Olof Berggren säger sig ha stor förståelse för att banverkschefen misstolkade miljönämndens beslut och anser att nämnden borde ha agerat tydligare. Å andra sidan måste nämnden anmäla misstänkta miljöbalksbrott och gjorde därför helt rätt i den delen, konstaterar JO i sitt beslut.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons