Annons
Nyheter

Banverket får anstånd om tunnelbygge

Banverket får en månad till på sig att förklara för länsstyrelsen i Skåne hur man ser på det fortsatta uttaget av grundvatten från det stillastående tunnelbygget genom Hallandsåsen.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2002

Från drygt en kilometer av tunneln leder Banverket bort mer än 20 liter vatten per sekund och det kan vara så mycket att verket riskerar ett nytt åtal för överskridande av vattendomen. Men tolkningen av villkoren är oklar och därför begärde länsstyrelsen att få in ett yttrande från Banverket senast den 23 maj. Men Banverket har begärt anstånd och det har vi beviljat till den 30 juni, säger länsstyrelsens handläggare Magnus Berg till TT. Under tiden har vi ju koll på hur mycket vatten som rinner ut eftersom vi får fortlöpande rapporter, tillägger han. I den nuvarande vattendomen finns två värden som Banverket ska rätta sig efter. Tillståndet gäller dels att släppa ut upp till 3,5 liter vatten i sekunden per kilometer tunnelsträcka, dels maximalt 33 liter i sekunden från båda tunnlarna. Det utsläpp som sker nu innebär ett kraftigt överskridande av det första värdet, men ligger klart under det andra. Länsstyrelsen ska därför försöka avgöra hur tillståndet ska tolkas. Banverkets projektchef Christer Möller har tidigare förklarat att han anser att det är värdet 33 liter i sekunden som gäller, men om länsstyrelsen skulle komma fram till en annan ståndpunkt innebär det troligen en ny åtalsanmälan mot Banverket. I onsdags avslutades rättegången i Ängelholms tingsrätt mot tre tidigare chefer i Banverket för för stort grundvattenuttag i tunneln. Banverket hävdade där att det inte ens behövs någon vattendom för tunneln. För det planerade fortsatta tunnelbygget har verket ändå vänt sig till miljödomstolen och begärt tillstånd för att ta ut ända upp till 100 liter per sekund under byggtiden.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons