Annons
Nyheter

Avtryck räckte inte för fällande dom

Mannens fingeravtryck fanns på påsar som innehöll tio kg amfetamin. Trots det köper rätten hans förklaring och friar honom från misstankar om grov narkotikasmuggling.
Nyheter • Publicerad 6 december 2012
Foto: Tullverket

Den 8 december 2010 blev det bingo för tullarna i Trelleborg. Under baksätet på en bil hittade de tio plastpaket som innehöll amfetamin till ett värde av 2,5 miljoner kronor. Föraren greps och anhölls.

Ett knappt år senare dömdes han i hovrätten till sex års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Annons

På amfetaminpaketen fanns också fingeravtryck från en idag 32-årig polsk man. Han greps i Tyskland den 12 september i år och åtalades den 20 november för grov narkotikasmuggling.

Enligt åtalet hade han tillsammans med föraren, som greps i Trelleborgs hamn, gömt narkotikapartiet i bilen. Men tingsrätten friar 32-åringen.

Han hävdar att han i november 2010 träffade en man på en fest i den polska staden Konin. Mannen erbjöd 32-åringen pengar för att frakta fyra kilo marijuana till Tyskland.

Ett erbjudande som 32-åringen accepterade. När mannen skulle lämna över marijuanan hade han istället med sig tio kilo amfetamin.

32-åringen hävdar att han tittade på och rörde vid amfetaminförpackningarna men att han vägrade transportera narkotikan. Den okände mannen har inte kunnat spåras.

I sin dom skriver tingsrätten att det inte finns bevis för några kopplingar mellan 32-åringen och smugglaren som greps i Trelleborgs hamn.

Rätten bedömer också hans förklaring till att fingeravtrycken fanns på förpackningarna med narkotika som trovärdig. Därför frias mannen och åtalet mot honom ogillas.

Han ska också släppas ut häktet.

Martin Falkenby
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons