Annons
Nyheter

Avfallsbolag går samman

De tre regionala avfallsbolagen ASSY (AVfallsaktiebolaget Sjöbo, Ystad och Skurup), SYSAV (Sydvästra Skånes Avfallsaktiebolag) och ÖKRAB (Österlens Kommunala Renållningsaktiebolag) har sedan en tid samarbetat när det gäller hantering av avfall i Skåne. Nu vill man gå samman i ett gemensamt bolag, genom att ASSY och ÖKRAB går in som delägare i SYSAV.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2003

Den främsta orsaken är att man i allt högre grad behöver utnyttja varandras resurser. I och med att statens och EU:s miljökrav ständigt skärps ställs det ökade krav på hanteringen av Skånes avfall. Riksdagen har beslutat om ett förbud mot deponering av brännbart och organiskt avfall. Sedan förra året bränns till exempel hushållsavfall från östra Skåne i Malmö. - Kraftvärmeverket i Malmö var en investering på cirka en miljard kronor, berättar Bertil Hansson, tillförordnad ordförande för ÖKRAB. - Samtidigt finns det ett intresse från till exempel Malmös sida om att i viss mån kunna utnyttja våra deponiresurser. Det finns ju alltid något avfall som inte går att återanvända eller bränna. För de små bolagen ASSY och ÖKRAB är det också svårt att själva tillgodose allt högre krav på speciell kompetens när det gäller omhändertagande av olika sorters miljöfarligt avfall. Genom samgåendet hoppas man kunna utnyttja varandras specialkompetenser på ett effektivare sätt, berättar ÖKRAB:s VD Lars-Erik Arvidsson. - Samtliga parter vinner på det här, säger SYSAV:s vd Håkan Rylander i Malmö. - Alla får samma rätt att skicka avfall till förbränning. För hushållen kommer sammangåendet inte att märkas så mycket, och i bästa fall blir det en viss positiv effekt. - Möjligen kan det dämpa kostnadsökningarna något, tillägger Håkan Rylander. Lägre avgifter för hushållen är osannolikt, med tanke på att det hela tiden tillkommer nya avgifter. För närvarande finns det ingen skatt på förbränning av avfall, men det kan komma, berättar Lars-Erik Arvidsson. Den nya organisationen kommer inte att påverka insamlingen av avfall från hushållen - både ASSY och ÖKRAB kommer att i någon form finnas kvar för att sköta den delen av verksamheten. Någon förändring när det gäller personalantal är inte heller aktuellt, enligt Lars-Erik Arvidsson. Förslaget till samgående kommer under våren och sommaren att behandlas av de inblandade kommunerna och bolagen, och enligt Bertil Hansson hoppas man att samgåendet rent praktiskt kan ske någon gång under året. Text: Ulrika Wangel

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons