Annons
Nyheter

Åtta tävlar om driften av Öresundståg

Nyheter • Publicerad 15 juni 2006

Åtta trafikbolag och konsortier får vara med och tävla om att driva järnvägstrafiken på danska Kustbanan och Öresundstågen på Själland och i Skåne från 2009.

Förutom de statliga järnvägsbolagen SJ, danska DSB, norska NSB och tyska DB Regio, väntas brittiska Arriva, franska Connex (Veolia), Svenska Tågkompaniet och Hongkongbaserade MTR Corporation delta i upphandlingen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Annons

Upphandlingen gäller omkring tio miljoner kilometer tågtrafik per år och sköts av danska Trafikstyrelsen.

DSB lägger sitt bud genom sitt dotterbolag Kystbanen A/S och i samarbete med den brittiska transportkoncernen First. Connex lämnar ett gemensamt bud från sina svenska och danska dotterbolag.

Skånetrafiken har redan lämnat sitt godkännande till att de åtta trafiksällskapen får delta i anbudstävlingen. I januari blev det klart att Arriva övertar driften av de skånska Pågatågen från och med juni nästa år. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons