Nyheter

Åtta år för "gryningspyromanen"

Tio års fängelse yrkade åklagaren på. Åtta år för grov mordbrand blev domen för den 47-årige Ulf Borgström, den så kallade gryningspyromanen.
Nyheter • Publicerad 8 april 2011
Advokat Matts Johnsson och Ulf Borgström.
Advokat Matts Johnsson och Ulf Borgström.Foto: 

Den så kallade "gryningspyromanen", Ulf Borgström, döms till åtta års fängelse för bland annat grov mordbrand av Ystad tingsrätt.

– Han äventyrade hänsynslöst 17 personers liv och hälsa, sade åklagaren Magnus Johansson när rättegången avslutades.

Mannen har under flera års tid varit intressant för polisen i ett hundratal brandutredningar.

År 2003 dömdes han i tingsrätten för att ha bränt ned Nils Holgersson-gården i Västra Vemmenhög. Trots att hans skoavtryck fanns på platsen friades mannen i hovrätten. Den enda fällande domen som finns mot honom angående bränder är en dom från Dalarna 2006 då han dömdes till tre års fängelse för försök till grov mordbrand i en knivfabrik.

Borgström har genomgått två stora rättspsykiatriska undersökningar. Båda gångerna har han bedömts som frisk.

Vare sig polis eller åklagare anser att 47-åringen är en pyroman i ordets rättsmedicinska betydelse utan att han startat bränder för att ge uttryck åt sitt hat mot samhället, i synnerhet poliser som han anser sig vara trakasserad av.

I ett pressmeddelande motiverar Ystad tingsrätt domen:

"Vid en sammanfattande bedömning finner tingsrätten att det genom den bevisning som åklagaren lagt fram är ställt utom allt rimligt tvivel att det är den 47-årige mannen som anlagt branden".

Eftersom branden anlades nattetid, "då de boende kan förväntas sova" har den så kallade "gryningspyromanen" på ett hänsynslöst sätt utsatt de 17 hyresgästerna för livsfara. Därför ska brottet rubriceras som grov mordbrand, anser tingsrätten.

Förutom den grova mordbranden döms Ulf Borgström också för ringa narkotikabrott, våldsamt motstånd, förgripelse mot tjänsteman och förolämpning.

Åtalspunkter om olaga hot, ofredande och hot mot tjänsteman ogillas av rätten.

Att han tidigare dömts för försök till mordbrand har, enligt tingsrätten, inte påverkat bedömningen av straffvärdet. Det har inte heller de andra fällande åtalspunkterna gjort.

Den så kallade gryningspyromanen ska också betala totalt 70 000 kronor i skadestånd till sju målsägare.

Försvarsadvokat Matts Johnsson utgår från att hans klient kommer att överklaga domen.

– Med den inställningen som han har, att han är oskyldig, vore det märkligt om han inte skulle överklaga, sade Johnsson tidigare till Ystads Allehanda.

Martin Strandberg
TT/YA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.