Annons
Nyheter

Återkommande hygienbrister på slakteri

Mögel, smuts och rost uppdagades vid Livsmedelsverkets inspektion på Scans fabrik i september. Hygienbristerna konstaterades även vid upprepade återbesök.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2014
Foto: 
Enligt livsmedelslagen ska alla som producerar livsmedel i Sverige regelbundet kontrollera om det till exempel finns listeria. Hur ofta kontrollerna utförs beror på storleken: Ju större produktion desto tätare kontroller.
Enligt livsmedelslagen ska alla som producerar livsmedel i Sverige regelbundet kontrollera om det till exempel finns listeria. Hur ofta kontrollerna utförs beror på storleken: Ju större produktion desto tätare kontroller.Foto: Foto: Tommy Svensson
Foto: 

Smutsiga tak och ventilationstrummor, rostiga rör, mögelliknande spår och kondens som droppade på slaktkroppar var vad som mötte en veterinär från Livsmedelsverket.

Ärendet följdes av återbesök i oktober och januari och en extrakontroll i februari eftersom de omfattande bristerna i hygienen fanns kvar.

Annons

Bristerna resulterade i ett föreläggande om vite.

Smutsiga köttkrokar

Scan i Kristianstad har tidigare tilldömts vite av Livsmedelsverket. Bland annat för att de, vid ett flertal tillfällen år 2009 och 2010, hade smutsiga köttkrokar i produktionen.

Gör ni tillräckligt för att förhindra smuts och bakterier på Scan?

–  Att sådant här finns i ett slakteri är inte konstigt. Vi gör allt vi kan och tar det på största allvar. Livsmedelsverket gör väldigt många kontroller och det gör att vi hela tiden blir bättre och vi får väldigt ofta godkänt, säger Annelie Lundell.

Har listeriabakterien frodats för att det är smutsigt?

–  Det är i en helt annan avdelning, så det är ingenting vi kan koppla ihop. Vi åtgärdade alla de punkter som Livsmedelsverket anmärkte på, säger Annelie Lundell, kvalitetschef på Scan.

Vanligt förekommande

Mona-Lisa Dahlbom Wiedel, enhetschef vid Livsmedelsverket, menar att smuts är vanligt förekommande i sådana miljöer.

–  Sådana här brister är inte helt ovanliga avvikelser, men i olika omfattning. Men kondens på slaktkroppar får absolut inte förekomma, då måste vi vidta åtgärder, säger hon.

Annons

Åtgärderna kan vara direkt stängning av produktionen, vitesföreläggande och återkommande kontrollbesök.

– Så många uppföljningsbesök som i det här fallet brukar vi inte ha, säger Mona-Lisa Dahlbom Wiedel.

Kan smutsen ha orsakat listeriautbrottet?

–  Har man inte koll på inredningen och ser till att den är lättrengörlig så är det naturligtvis inte bra. Dålig hygien kan orsaka nedsmutsning av livsmedel, det är därför vi gör de här kontrollerna. Men en griskropp värms upp innan den blir mat så jag vill inte riktigt koppla ihop det.

Hygienen hade vid den sista kontrollen i februari åtgärdats och något vite behövde Scan inte betala.

Maria Sällberg
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons