Annons
Nyheter

”Åtalad 17-åring ljuger”

17-åringen som i dag står inför rätta för mordet på sin 19-åriga syster hävdar att kvinnan bad honom ringa en vän efter hjälp. Lögn, enligt åklagaren – hennes strupe var avskuren och hon kan inte ha talat.
Nyheter • Publicerad 26 november 2012

Den trånga korridoren utanför salarna i Lunds tingsrätt var i morse nästintill full av reportrar och fotografer som bevakar förhandlingen.

Strax efter nio inledde åklagare Magnus Larsson sin sakframställan. Den åtalade brodern tycks följa med när Larsson redogör för mordoffrets bakgrund och berättar om beslag.

Annons

I sal 2 finns också Elisabeth Massi Fritz som biträder mordoffrets syster.

"När jag var 15 år blev jag våldtagen och bortgift" berättade den 19-åriga kvinnan i ett inspelat samtal sex dagar innan hon mördades i våras.

Samtalet mellan henne och stödföreningen Tänk Om, som arbetar mot hedersvåld, spelades in och är nu viktig bevisning i målet. Under 34,5 minuter berättar den unga kvinnan i Landskrona om hederskulturen i familjen. Som tolvåring blev hon kidnappad och bortförd utomlands. Som bortgift 15-åring rymde hon tillbaka till Sverige. Fram till döden levde hon under hot och förföljelser, allt enligt henne själv.

– Hon var konstant orolig för att bli mördad. Hon kände på sig att något planerades, den känslan visade sig vara befogad. Ljudfilen säger ju allt. Via inspelningen får hon sin röst hörd under rättegången, säger Newroz Zeynep Ötunc, verksamhetschef på Tänk Om.

Två knivar och en sax användes för att ge den 19-åriga kvinnan ett hundratal skador på huvud, bål, rygg och hals. Flera hugg var dödande.

Åklagare Magnus Larsson lutar sig mot teknisk bevisning när han påstår att kvinnans 17-årige bror är mördaren. Pojken ringde till SOS Alarm och befann sig på mordplatsen när polisen kom dit. Förutom skärsår på händerna hade han systerns blod på kläderna och sina fingeravtryck på en av knivarna. Den åtalade 17-åringen nekar till dådet och hävdar att en maskerad person trängde sig in och attackerade systern.

Telefonsamtalet till SOS Alarm spelades upp i rättssalen. 17-åringen berättade att systern skadats allvarligt av en okänd gärningsman som trängde sig in i lägenheten med knivar. Han sade också att systern uppmanat honom att ringa en manlig vän till henne – när han misslyckades att nå vännen ska han ha ringt SOS Alarm.

– Men rättsläkaren kunde konstatera att luftstrupen varit avskuren. Hon kan därför inte ha talat med brodern, säger kammaråklagare Magnus Larsson.

Bredvid mordoffrets kropp hittade polispatrullen två knivar och en frisörsax.

– Ena kniven hade ett kraftigt böjt knivblad. Troligen har böjningen uppstått vid hugg mot kroppen, säger Magnus Larsson.

Annons

Larsson visade flera bilder från kvinnans lägenhet där mordet begicks: En blodbestänkt tapet och dörrkarm, blodpölar på golvet, en hårtuss och två blodbesudlade knivar. Under presentationen på storbildsskärm tittade den åtalade mannen ner i bordskivan framför sig.

Åklagare och polis har utrett fallet som hedersmord utan att komma någonstans med det spåret.

– Det går att styrka att NN levde med en hederskultur, att den tilltalade och resten av familjen hade synpunkter på hennes sätt att leva. Det är olyckligt att inte åklagaren ser hedersproblematiken. Min klient anser att det är viktigt att den lyfts under förhandlingen, säger Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för offrets syster.

Både den ideella föreningen Tänk Om och Fritz, som specialiserat sig på hedersbrott, beklagar att det finns en bred okunskap om dessa brott i Sverige.

– Det finns en rädsla och feghet att våga lyfta på locket och diskutera hedersrelaterade brott. Det är ett svek mot alla som utsätts för hedersbrott, säger Fritz.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons