Annons
Nyheter

Åtal för internationell heroinsmuggling

Fyra Malmöbor, tre män och en kvinna, åtalades på onsdagen i Malmö för sin inblandning i smugglingen av stora mängder heroin i Europa. Ett samarbete mellan polis och åklagare i flera länder ligger bakom avslöjandet.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2004

Två män, 51 och 29 år gamla, har enligt åtalet fungerat som organisatörer av narkotikatrafiken. En 28-årig man har varit kurir och transporterat heroinet, medan en 20-årig kvinna varit hans ressällskap och bland annat hållit reda på ekonomin i samband med knarkaffärerna. - En del av de inblandade erkänner vissa av brotten, medan andra nekar, säger kammaråklagare Anders Ikander till TT. Åtalet omfattar två bilresor sommaren 2003. I den första hämtades cirka 25 kilo heroin i Kosovo och levererades till en mottagare i Amsterdam. Den andra resan var tänkt att gå mellan Rumänien och Nederländerna med närmare 27 kilo heroin, men avbröts när kuriren och hans kvinnliga medhjälpare stoppades i en ungersk gränskontroll. Paret greps och narkotikan togs i beslag. Den 29-årige mannen tycks ha fungerat som den främste initiativtagaren till båda resorna. Det var i hans bil som paret färdades och vid Kosovotrippen åkte 29-åringen själv och medverkade när heroinet anskaffades. Under resorna har han, och till viss del 51-åringen, också stått i tät telefonkontakt med knarkbilen. Enligt Ikander var det spaning och telefonavlyssning som ledde fram till avslöjandet. När paret greps i den ungerska gränskontrollen var både de och bilen internationellt efterlysta. Yrkesmässig brottslighet Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att herointrafiken "uppenbarligen" varit ett led i en internationell yrkesmässig narkotikabrottslighet. Mycket tyder på att de två resor som åtalet omfattar har föregåtts av andra, men Ikander har inte fått fram bevis för det som håller för åtal. Det finns heller inget belägg för att heroinet också skulle ha distribuerats till Sverige. Hur mycket pengar trafiken inbringat är okänt. En av de åtalade har hanterat 980 000 kronor som tros härröra från knarkaffärer, men det är möjligen bara en mindre del av totalsumman. De tre männen åtalas för grovt narkotikabrott, kvinnan för medhjälp till samma brott. Text: Peter Palmkvist/TT

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons