Annons
Nyheter

Åskan hotade stoppa festen

Samtidigt som kungaparet anlände kom regnet. När de lämnade kom solen tillbaka. Däremellan övervägde polisen att utrymma hela området
Nyheter • Publicerad 30 juli 2005

Regnet öste ner på presidenter, statsminister och tusentalet åskådare. Ovädret var så kraftigt att polisen för en stund övervägde att utrymma hela festplatsen på Backåkra.

– Det låg ett oväder söder om oss som var så kraftigt att det hade varit livsfarligt att vara kvar här om det hade kommit in direkt över oss, säger polisens informatör Eva-Gun Westford.

Annons

Nu räckte det med att korta ned programmet. Enligt prognosen skulle regnet tillta ännu mer. I stället för de planerade två timmarna blev utomhusfirandet nu fyrtio minuter kortare. Men i samma stund som kungaparet tog av sig det gratis utdelade regnskyddet i vit plast och satte sig i sin silvriga BMW M3 för att lämna firandet, bröt solen igenom igen. Det fanns de bland åhörarna som undrade om det var Dag Hammarskjöld som från sin himmel spelade festen ett spratt.

Dagens hedersgäst Sir Brian Urquhart som själv har arbetat med Dag Hammarskjöld i FN var inbjuden som ersättare till nuvarande generalsekreteraren Kofi Annan som förhindrats att deltaga på grund av en operation. Sir Brian Urquhart som är före detta undergeneralsekreterare läste upp det tal som Kofi Annan hade tänkt hålla under festligheterna.

– Det kan knappast finnas något folk på vår jord mer engagerade i mänsklighetens gemensamma strävan än folket i Sverige, och ingen enskild faktor har gjort mer för att inspirera och skapa det engagemanget än Dag Hammarskjölds liv och död, lät Kofi Annan säga genom sir Brian Urquhart. Konferencieren Lena Endre läste texter av Hammarskjöld mellan programpunkterna, statsministern Göran Persson talade om statsmannen Hammarskjöld och om hans insatser för FN och världen. Orkester Norden bjöd på ljuv musik och den sydafrikanska gruppen Basadi women of jazz bjöd på mer dansanta tongångar.

Publiken som kommit till Backåkra torrskodda och varma av solen, lämnade platsen plaskblöta. Det blev en blöt fest till minne av Dag Hammarskjöld.

Carl Johan Engvall

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons