Annons
Nyheter

Åskådare dog vid rallytävling

En åskådare omkom och tre skadades i en olycka i vid en rallytävling i Österlen i går kväll. En tävlingsbil körde av vägen in i ett träd som gick av och föll över åskådarna.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2005

Jonas Kruse, rallysportens tidigare förbundskapten, stod mycket nära och såg olyckan med egna ögon.

Jag stod i vägkanten tio meter efter ett krön där alla bilar mer eller mindre flög. Då såg jag att en av bilarna åkte något för fort, inte ett stort misstag, men något för fort, säger han till TT.

Annons

Bilen landade hårt på ena hjulet, varpå den träffade en sten och sedan ett träd som välte, berättar Kruse.

Han bedömer att åskådarna inte träffades av bilen utan bara av det fallande trädet.

Skallskador

Enligt tävlingsarrangörerna ådrog sig två av åskådarna skallskador och fördes med ambulans till universitetssjukhuset i Lund respektive centralsjukhuset i Kristianstad. De två andra skadade fördes till Kristianstad. Den skadade som fördes till Lund avled senare på grund av stora inre blödningar, enligt information från sjukhuset.

Jonas Kruse poängterar att säkerheten vid svenska rallyn är bland den bästa i världen och att räddningsarbetet vid olycksplatsen gick mycket snabbt.

Det här var en olycka. Det går inte att bevaka en flera mil lång sträcka och det är svårt att bedöma om publiken stod fel, säger han.

Utredning tillsatt

Bilsportförbundet har tillsatt en egen utredning för att utröna hur olyckan kunde ske.

Olyckan inträffade utmed den 14:e av de 16 specialsträckorna som är en klassisk tävlingssträcka med flera beryktade så kallade länsmansryggar där rallyekipagen oftast lättar. Det är en plats där fotografer ofta står för att få bra bilder. Olycksbilen höll enligt Kruse uppskattningsvis 80 kilometer i timmen.

Olyckan inträffade strax före klockan 18. Föraren av rallybilen och kartläsaren fick inga fysiska skador men chockades. (TT)

$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons