Annons
Nyheter

Åsa borrade sig till etappmål

Vid lunchtid i dag bröt tunnelborrmaskinen Åsa igenom bergresterna vid det så kallade mellanpåslaget i det andra tunnelröret i tunnelbygget genom Hallandsåsen.
Nyheter • Publicerad 3 april 2012

Därmed nåddes ett delmål – tunnelrör nummer två i åsen har kommit ungefär halvvägs.

Mellanpåslaget ligger 150 meter under markytan mitt på åsen och kan beskrivas som en stor utsprängd sal i berget. Genombrottet dit innebär att 85 procent av de båda järnvägstunnlarna är färdigborrade.

Annons

Borrningen i det västra tunnelröret inleddes förra våren och Trafikverket är nöjd med insatsen. Förra året forcerades 1 900 meter och blev därmed ett rekordår.

"Men vi har den svåraste biten kvar. Samtidigt visade borrningen av det första tunnelröret att vi har en fungerande metod, så vi känner både tillförsikt och ödmjukhet", skriver Per Rydberg, projektchef hos Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Dåligt berg, vatten och vattentryck är anledningen till att slutsträckan vid Möllebackzonen antas bli komplicerad.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons