Annons
Nyheter

Äpplets hus är inget museum

Äpplets hus i Kivik har fått nej till att skattemässigt betraktas som ett museum.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2002

- Vi ser Äpplets hus som en museiverksamhet i form av ett upplevelsehus och har därför strävat efter att också behandlas så när det gäller mervärdesskatten. Men om nu Regeringsrätten inte medger prövning är det inte så mycket mer vi kan göra än att finna oss i det.

Det säger Nils-Erik Svensson, ordförande i Ideella Föreningen Äpplets hus, som kommentar till Regeringsrättens beslut att inte medge prövning i ett skattemål.

Annons

Därmed är en process som pågått sedan slutet av 1996 avslutad. Beslutet innebär att kammarrättens dom från november 1999 står fast och att Äpplets hus ska betala 25 procent i moms och inte de sex procent man hoppats skulle gälla.

Äpplets hus har hävdat att man bedriver en museiverksamhet. Skattemyndigheten, och senare domstolarna, bedömde dock att museet var att jämställa med ett företag.

Om den högre momsskatten får någon konsekvens i form av höjda entrépriser har inte diskuterats av medlemmarna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons