Annons
Nyheter

Äpplen för allergiker odlas fram på Balsgård

Två treåriga forskningsprojekt om äpple beräknas starta på Balsgård, utanför Kristianstad i sommar för att bland annat odla fram äpplen för allergiker. Det rapporerar Kristianstadsbladets nätupplaga.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2002

Mellan fem och tio procent av Sveriges befolkning är allergiska mot äpplen, så intresset för att hitta sorter som går att äta som allergiker är väldigt stort. Vanliga äpplen som Golden Delicious och Granny Smith har mycket höga halter av allergiframkallande proteiner, till skillnad från till exempel sorten Gloster som redan har en relativt låg allergenhalt. I Sverige finns cirka 200 gamla unika äppelsorter och dessa projekten kommer att koncentrera särskilt på dessa sorter. Projekten ska också jobba för att få fram och utveckla bättre äppelsorter som kan odlas med så lite bekämpningsmedel som möjligt. Nyligen beslutadeforskningsrådet, FORMAS (Forskningsrådet för miljö, arkitektur och samhälle) att avsätta fyra miljoner kronor till denna forskning på Balsgård. Text: Paola Nordgren

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons