Nyheter

Ännu inget avtal för Kommunal

Avtalsförhandlingarna mellan Kommunal och arbetsgivarparten Sveriges kommuner och landsting (SKL) strandade natten till fredagen. Avståndet mellan parterna är fortfarande stort. De kommer därför att gemensamt utse medlare.
Nyheter • Publicerad 1 april 2005

Det framgår av ett pressmeddelande från parterna.

LO-förbundet Kommunal, som förhandlar för drygt 400000 medlemmar, har bland annat krävt att lägstalönerna höjs till 15000 kronor. Det skulle enligt Kommunals beräkningar bara kosta omkring 0,1 och 0,2 procent för arbetsgivarna.

Enligt Kommunal är det närmare 30000 av Kommunals medlemmar i kommuner och landsting som har under 15000 kronor i heltidslön. Den största låglönegruppen är vårdbiträden inom äldreomsorgen. Men bland de lägst avlönade finns också barnskötare, personliga assistenter, ekonomi- och skolmåltidsbiträden, vårdare, städare och undersköterskor. De flesta är anställda av kommunerna och närmare hälften av dem är över 30 år.

Ett annat krav från Kommunal är ett minsta garanterat lönelyft för alla, en konstruktion som inte gillas av kommuner och landstingen som vill ha en mer individuell lönesättning.

Under torsdagen fick drygt 160000 tjänstemän, chefer och läkare anställda i kommuner och landsting nya löneavtal.

Då kommun- och landstingsanställda sjuksköterskor och lärare sedan tidigare har sina avtal klara är Kommunal ensamt kvar bland de stora förbunden utan nytt avtal.

För tjänstemännen blir det med torsdagens avtal minst två procent per år under två år i löneökning. Avtalet innehåller ett mått av låglönesatsning då gruppen tjänstemän som tjänar under 18500 kronor per månad får minst 2,5 procent per år under två år. Övriga medlemmar får nöja sig med en garanterad löneökningsnivå på två procent per år. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.