Annons
Nyheter

Ännu fler får döda

Ytterligare får har hittats döda på Ravlunda skjutfält. Tio djur påträffades döda på torsdagsmorgon. Även denna gång tyder det mesta på att en hund är förövaren. På kort tid har 60 djur dödats. Fårägarna börjar nu att förtvivla.
Nyheter • Publicerad 2 november 2012
Larry Jones pekar ut ett dött får för Krister Henriksson och Bertil Nilsson från länsstyrelsen.
Larry Jones pekar ut ett dött får för Krister Henriksson och Bertil Nilsson från länsstyrelsen.Foto: Bass Nilsson
Krister Henriksson som är erfaren jägare och länsstyrelsens besiktningsman har aldrig varit med om någon liknande. Han menar att nu måste dödandet stoppas.
Krister Henriksson som är erfaren jägare och länsstyrelsens besiktningsman har aldrig varit med om någon liknande. Han menar att nu måste dödandet stoppas.Foto: 

– Jag pallar inte mer, säger Elisabet Zetterholm Falk. Det här måste få ett slut.

Nu kommer dock skyddet att förstärkas. Både militärens jaktlag på Ravlunda och personal från länsstyrelsen är på plats nattetid.

Annons

– Vi måste få reda vad det är som dödar fåren, säger Bertil Nilsson från länsstyrelsen. Till 80 procent är vi säkra på att det är hund, vi lämnar ett litet utrymme för varg.

Fårägarna vet riktigt vad de ska tro längre. Och undrar vad det är för ett slags djur som dödar deras får på nätterna.

Både Elisabet Zetterholm Falk och Ulf Pyk börjar tro att det kan vara en varg som rivit deras djur.

– Annars måste det vara en förvildad hund, säger Ulf Pyk. Det är märkligt och konstigt det som händer. En vanlig tamhund beter sig inte så här.

Typiska skador

Men länsstyrelsens besiktningsmän av rovdjursskador lutar även denna gång åt att det är hund som dödat fåren efter undersökningen.

Jägaren och länsstyrelsen besiktningsman Krister Henriksson flår en stor avelstacka tillsammans med Bertil Nilsson.

Det som först såg ut som ett kliniskt dödande med ett direkt bett i strupen och visar sig vara något annat när skinnet är av.

– Titta här, säger Krister Henriksson.

På frambenet

Annons

Och visar på flera bett i bogen och på hals och nacke. Tackan är också biten lågt i frambenet vilket mer eller mindre övertygar de två besiktningsmännen om att det är en hund som härjar på heden.

– Det är samma bild som förra gången. Och det tyder på att det är en hund som har varit framme, säger de två besiktningsmännen.

De tio rivna fåren hittades utspridda på hela det stora skjutfältet där omkring 1 000 får betar, plus hästar och kor med kalvar. De senare har dock inga skador.

Vid den här attacken var det färre djur som skadades. Tio får hittades döda under torsdagen men bara två djur påträffades med skador. Tidigare har det varit en större andel djur med skador.

Vilket får fårägaren Larry Jones att dra slutsatsen:

– Den har blivit effektivare på att döda.

Totalt 50

Han har blivit luttrad genom åren eftersom hund-angrepp sker årligen på den stora fårbesättningen.

– Det hade varit lättare att acceptera varg, säger han. Är det en hund är det svårare.

Det var i förra veckan som de första döda fåren hittades. Sedan hittade man fler och fler. I början av veckan var det totalt 40 döda djur. Samt några med lättare skador.

Annons

– Nu är det 50 djur som rivits här, säger Krister Henriksson. Det är mycket, omkring fem procent av hela besättningen.

Slaktvärdet på ett djur ligger mellan 1 000-1 500 kronor. Flera av de djur som dödades senast var värdefulla avelstackor.

Sankt Olof

Utanför Sankt Olof dödades minst sex får natten mot tisdagen av en trolig hund, enligt länsstyrelsen.

– Nu måste allt få ett slut, säger Krister Henriksson. Länsstyrelsen har haft en diskussion med polisen om händelserna och kommer att fortsätta samtalen.

Han har aldrig varit med om något liknande tidigare under sina drygt 20 år som besiktningsman av rovdjurslagna tamdjur.

– Men det är inte unikt. Det har hänt tidigare att får dödats upprepade gånger av hund.

Förvildad hund

Krister Henriksson tror att det kan vara någon som inte alls har koll på sina hundar eller en förvildad hund som springer på heden nattetid och biter ihjäl fåren.

– Hundar blir snabbt förvildade och samtidigt skygga, förklarar han.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons