Annons
Nyheter

Ännu en kärv budget för Skåne

Region Skåne väntas få ett underskott på 333 miljoner nästa år. Samtidigt omfördelas bidragen till sjukvårdsdistrikten. Nordöstra får 35 miljoner mindre.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2003

Målet är fortfarande att ha budgeten i balans 2005, men även nästa år kalkylerar regionen med ett underskott trots att kommunallagen säger att den måste vara i balans. - Det är bättre att lägga en realistisk budget som man verkligen kan hålla och som folk i verksamheten kan ha respekt för, säger regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s). Budgeten innebär fortsatt hårda prioriteringar där de akut och svårt sjuka går först, medan de med mindre svåra akuta och kroniska sjukdomar får vänta längre. Det kan också bli så att skåningar får betala högre avgift för hjälpmedel. Hur mycket blir klart i december. Ytterligare nedskärningar kan inte uteslutas. - Det är ingen hemlighet att vi ska dra ned kostnaderna med en miljard. Då måste det märkas, säger Ingrid Lennerwald (s), regionråd och ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden. Nästa år fördelas pengarna till primärvården för första gången efter Skånemodellen, det vill säga distrikt där befolkningen ökar får mer än distrikt där befolkningstillväxten är mindre. Tanken är att samma förutsättningar ska gälla i hela Skåne. Det innebär att nordöstra sjukvårdsdistriktet bara får en ökning med 1,5 procent enligt den prognos som bygger på delårsrapporten från augusti. I pengar räknat får distriktet drygt 2,2 miljarder, men det kan ändras beroende på hur ekonomin utvecklas i regionen och distrikten under resten av året. Ändå hade effekten blivit betydligt större om Skånemodellen hade använts fullt ut. - Då skulle nordöstra Skåne bli av med 70 miljoner på ett bräde. Därför valde vi att ta hälften, säger Ingrid Lennerwald. Vilka konsekvenser det får i nordöstra distriktet är upp till distriktsnämnden, menar Uno Aldegren. - Den behöver inte låta det falla ut på bara primärvården om den bedömer att man kan hantera det på ett annat sätt, säger han. Samtidigt görs ingen omfördelning av pengarna för andra delar av verksamheten, exempelvis närsjukvården, eftersom det inte blir klart förrän nästa år exakt hur den ska fungera. Anställningsstoppet som infördes den 1 maj i år har haft effekt. Det var färre anställda i Region Skåne i september jämfört med samma månad förra året. Även kostnaden för inhyrd personal har minskat med ett tiotal miljoner till mellan 80 och 90 miljoner i år. Samtidigt arbetar regionledningen för att minska inhyrningen av personal genom att bilda en egen bemanningsorganisation, där personal kan välja att vara med i resursteam som kan hjälpa andra sjukhus med personal. - En slutrapport ska komma i december och vid årsskiftet ska organisationen vara igång, säger regionrådet Bengt-Göran Hansson (s) som har ansvar för personalfrågor. Text: Ingela Rutberg

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons