Nyheter

Anders Eklund begärs häktad

Anders Eklund, som erkänt att han dödat Engla Juncosa Höglund och Pernilla Hellgren, har begärts häktad för morden. Samtidigt pågår polisens kartläggning av hans liv.
Nyheter • Publicerad 17 april 2008
Anders Eklund begärs häktad. Bild: Scanpix
Anders Eklund begärs häktad. Bild: ScanpixFoto: 

Den 42-årige Anders Eklund är redan häktad sedan i fredags på sannolika skäl misstänkt för människorov. Eftersom han har erkänt att han dödat två personer har brottsrubriceringen förändrats.

- Då ska vi begära honom häktad för de brotten som han är misstänkt för, säger vice chefsåklagare Patrik Säflund till TT.

Förutom Säflund, som är åklagare i mordet på Engla, kommer förmodligen även vice chefsåklagare Olle Sohlberg att delta i häktningsförhandlingen på fredag eftermiddag. Sohlberg håller i utredningen om mordet på Pernilla Hellgren.

Patrik Säflund säger att Anders Eklund inte har delgivits några nya brottsmisstankar och inga nya förhör är inplanerade med honom. Anders Eklund har hittills representerats av advokat Jan Kyrö, men vid fredagens häktningsförhandling tar advokat Leif Silbersky över.

Eklund har erkänt att han dödat Engla Juncosa Höglund och Pernilla Hellgren, men om han medger brottsrubriceringen mord vill inte Silbersky uttala sig om ännu.

- Det kommer jag att redovisa i samband med häktningsförhandlingen inför tingsrätten i morgon (fredag). Jag vill att rätten ska få veta det direkt vid förhandlingen och inte via medierna, säger han.

Under torsdagen har polisen fortsatt sin utredning. Lars-Ola Sörestad, presstalesman vid polisen i Dalarna, säger att bland annat har polisen sökt efter Englas mobiltelefon, men utan några resultat. Han har inga uppgifter om att obduktionen av flickans kropp skulle vara klar. Samtidigt som utredningen om morden pågår för fullt ska polisen granska Anders Eklunds liv. Tidigare i veckan beslutades det att Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp ska hålla i kartläggningen.

I början av nästa vecka träffar två utredare från gruppen poliser från Dalarna för att diskutera situationen. Paul Johansson, chef för gärningsmannaprofilgruppen, säger att deras utredning består av olika delar.

- Vi tittar på alla ouppklarade mord och försvunna personer som kan vara aktuella. Jag vet inte om uppdraget kommer att utsträckas till våldtäkter också, säger han.

Polisen ska kartlägga Anders Eklunds liv och ta reda på bland annat hur han har rört sig i jobbet och privat.

- Vi tittar också på hur de brott vi tar fram är utförda, vi jämför beteendet hos gärningsmannen med de brott som vi vet att han har utfört.

Under torsdagen fick Interpol klartecken att lägga ut Anders Eklunds DNA i den internationella databasen, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Eftersom Eklund är lastbilschaufför och rest utomlands kan han ligga bakom ouppklarade brott i andra länder.

- Det här är inte något vi gör dagligdags. Det måste röra sig om allvarliga brottsmisstankar för att någon ska hamna i Interpols register, säger Kent Widing, sektionschef vid Interpol Stockholm, till tidningen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.