Annons
Nyheter

AMF kräver pengar av Elmehagen

(Uppdaterad 15.48) AMF Pension anser att förre vd Christer Elmehagen fått mer pension än avtalat och kräver återbetalning, uppger företaget i ett pressmeddelande.
Nyheter • Publicerad 18 april 2009
Christer Elmehagen, fd VD AMF Pension. Foto: Scanpix/Arkiv 2009
Christer Elmehagen, fd VD AMF Pension. Foto: Scanpix/Arkiv 2009Foto: 

Vid ett styrelsemöte i går tog styrelsen del av den utredning som gjorts av turerna kring Elmehagens pensionsvillkor och den omtalade flytten av hans pensionskapital.

Elmehagen flyttade sitt pensionskapital inför det återtag AMF gjorde, vilket gjorde att han undgick att kapitalet tappade i värde. Flytten "strider mot vd:s lojalitetsplikt och är att betrakta som ett avtalsbrott", skriver AMF i pressmeddelandet.

Annons

Enligt AMF har också inbetalningarna till Elmehagens pension varit "avsevärt högre än vad ersättningskommittén beslutat avseende det avtal som ingicks med vd 2004".

AMF:s ordförande Göran Tunhammar säger att orsaken till att de höga pensionspremierna mellan andra halvan av 2006 till och med 2008 fortsatts att betalas ut är en text i årsredovisningarna för 2006, 2007 och 2008 som innehåller felaktig information om att det var gamla åtaganden som låg bakom de höga pensionsbeloppen.

- Roten till det onda är att vi när vi passerar Christer Elmehagens 60-årsdag bibringas uppfattningen att det fortfarande återstod betalning för det gamla pensionsavtalet som härrör från 1998, säger Göran Tunhammar till TT.

I själva verket var de åtagandena slutbetalda när Elmehagen fyllde 60, säger han.

Tunhammar vill inte uppge hur mycket pengar AMF kräver av Christer Elmehagen, men säger att det rör sig om betydande belopp.

AMF:s förre vd Christer Elmehagen säger till TT att han inte lämnat fel information i årsredovisningarna.

- Den information som har givits har givits utifrån att man har kunskap om mitt avtal. Sedan är det känt att tio av elva styrelsedamöter inte läst avtalet, då är det lätt att missförstå, säger han.

Elmehagen välkomnar att AMF vill diskutera frågan med honom.

- Jag tycker att det är positivt att man bjuder in till en diskussion och att man vill göra upp i godo.

Han säger att han är villig att betala tillbaka det han tjänade på att flytta sina pensionspengar om styrelsen kan visa på regler som visar att han inte skulle genomfört flytten.

Annons

På frågan om han kan tänka sig att betala tillbaka något av sin pension svarar han:

- Det är det samtalet med AMF ska röra, om jag förstår det rätt.

TT har sökt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström, styrelseledamöter i AMF, men de hänvisar båda till Göran Tunhammar.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons