Annons
Nyheter

America's Cup-båtar anländer till Sverige

Ett skepp kommer lastat – med segelbåtar. På lördagen anlöper ett lastfartyg Malmö hamn med båtarna som om knappt två veckor ska utmana varandra i deltävlingarna för America's Cup.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2005

Den 25 augusti går startskottet för ett av de största seglingsarrangemang som någonsin hållits i Sverige. De föregående deltävlingarna för America's Cup hölls i Valencia i Spanien tidigare i sommar, och därifrån avgick för ett par dagar sedan ett lastfartyg med kurs mot Sverige. Ombord finns elva av de tolv tävlande lagens båtar. Det tyska teamet tar själva sin båt till Malmö.

Enligt planerna ska fartyget anlöpa hamn strax efter lunchtid på lördagen. Förutom tävlingsbåtarna består lasten av 86 åskådarbåtar, katamaraner och följebåtar. Dessutom finns det tonvis med annan utrustning i sjuttio containrar som ska lastas av och transporteras till tävlingsområdet i Västra hamnen. Tävlingsbåtarna sjösätts i hamnen där lastfartyget lägger till, medan de 33 meter långa och 750 kilo tunga masterna måste transporteras landvägen. Transporterna kommer att ske tidiga morgnar med poliseskort.

Annons

Förberedelserna inför det omfattande projektet har pågått i flera månader.

– Det är väldigt mycket att hålla reda på. Det är tufft men spännande, säger Claes Andersson, logistikansvarig i Malmö, till TT.

Kommande vecka börjar allvaret för de tolv deltagande besättningarna. När båtarna väl är i vattnet inleds träningsseglingen. Dessutom ska båtarna servas för att vara i bästa skick inför tävlingarna. Den prestigefyllda America's Cup arrangerades första gången 1851 och om två år avgörs den 32:a upplagan av tävlingen – då tillbaka i Valencia.

Enligt reglerna ska de följande kvaltävlingarna anordnas i havet utanför den segrande nationen. År 2003 vann den schweiziska båten Alinghi tävlingen.

– Schweiz har ju som bekant ingen kust och det är ju rätt svårt att segla på Genèvesjön. Därför har de olika tävlingarna förlagts utanför landet, berättar presskontakten Josefine Ås.

Tävlingen i Malmö hålls den 25–30 augusti och den 2–4 september. Deltar gör båtar från Sverige, USA, Italien (tre båtar), Nya Zeeland, Frankrike, Spanien, Schweiz, Sydafrika, Tyskland och Kina. (TT)

Ewa Lindén

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons