Annons
Nyheter

Alltfler advokater får bakläxa på räkningar

Alltfler advokater får sina arvoden som offentliga försvarare ifrågasatta. Justitiekanslern (JK) har hittills överklagat 61 beslut och fått rätt i de flesta som hunnit prövas i hovrätten.
Nyheter • Publicerad 15 december 2005

Siffran gäller både advokaträkningar och andra beslut om rättshjälp som tingsrätterna fattat från den 1 april i år, då JK tog över granskningen. Tidigare låg uppgiften hos Domstolsverket, som överklagade cirka 20 beslut om året.

Redan från början gick JK ut med signaler om att agera mer kraftfullt och anställde två nya handläggare för granskningen. Av de 61 överklagandena har 29 hittills hunnit prövas i hovrätten och JK har fått rätt i 23. Advokaterna har fått sina ersättningar prutade, i samtliga ärenden med motiveringen att de lagt ner mer tid på sina fall än vad som bedöms som skäligt. Ett uppmärksammat exempel är dubbelmördaren Ulf Olssons försvarare Sven Jernryd. Hovrätten gick där helt på JK:s linje och strök 290 av de drygt 1000 arbetstimmar som Jernryd debiterade för sitt arbete i samband med processen i tingsrätten.

Annons

– Advokaterna har nog inte riktigt lärt sig att skriva räkningar på det sätt som nya bestämmelser kräver, säger Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, till TT.

Hon tror att en hel del av underkännandena beror på att advokaterna inte motiverat tillräckligt bra vad de har använt arbetstiden till. Men Ramberg oroas också av att kostnadsjakten kan leda till ett försämrat rättsskydd för den enskilde.

– Det är bekymmersamt om man drar in klientens rätt till advokathjälp när man vill spara pengar, säger hon.

Hon tycker att balansen mellan parterna i ett brottmål håller på att naggas i kanten. Åklagarna är ju statligt anställda och behöver inte redovisa sin arbetstid för ett enskilt mål. Samtidigt har advokater ibland svårt att få betalt för allt sitt arbete med att studera utredningsmaterialet.

Anne Ramberg pekar också på tendensen att taxesätta vissa mål, där advokaten får betalt efter typ av mål, oavsett tidsåtgång och utan hänsyn till hur komplicerat det enskilda fallet är.

– Det vänder vi oss väldigt mycket emot, säger hon. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons