Allt fler villaspekulanter på visningarna
- Det kommer att märkas och det kommer att bli fler människor på marknaden. Jag tror att priserna stabiliseras under våren och jag tror inte att det kommer att sjunka så mycket mer, säger Catharina Persson på Svensk fastighetsförmedling i Ystad.
Den statistik som mäklarstatistik.se presenterar för januari visar dock fortfarande på en märkbar stiltje på den sydskånska bostadsmarknaden. Antingen har allt för få objekt bytt ägare eller så sjunker priserna. Åtminstone gäller det för villor i Vellinge och Trelleborg. Samtidigt innehåller statistiken en viss eftersläpning. Utslaget på hela riket tycks dock bostadspriserna vara på väg upp igen efter höstens prisras. Villapriserna steg med fyra procent under januari och borätterna med fem procent. Största lyftet stod Malmö för med en prisuppgång på hela 14 procent för villor. Det är siffror som ska jämföras med en vanligtvis svag decembermånad.
Vid årsskiftet sänktes inkomstskatten och onsdagens kraftiga räntesänkning från Riksbanken bör göra både köpare och säljare glada. Lägre räntor kan bli det smörjmedel som får fart på affärerna igen. Åtminstone på de orter som inte drabbats av varsel. På orter med risk för arbetslöshet består bromsklossen av oron för att förlora jobbet.
I Sydskåne noterar mäklare redan att fler husköpare är ute och ser sig om efter en ny bostad. Intresset för att köpa sin bostad är betydligt större nu, än för bara tre månader sedan. Fler dyker också upp på visningarna. Här noterar Catharina Persson speciellt en nygammal grupp - folk med hyresrätter. - Alla hyresrätter ökar i pris och det betyder att folk med hyresrätt har ett bra köpläge just nu. De kan bo mycket billigare genom att köpa. Den kunskapen har ökat ordentligt bara på den senaste månaden, säger Catharina Persson.
Det är inte bara oron för varsel som bromsar köplusten på bostadsmarknaden. Från att ha lånat ut hela köpeskillingen för ett år sedan har bankerna - trots stödpaket från regeringen - stramat åt utlåningen betydligt.
Flera banker kräver nu handpenning och kontantinsatser för pantbrev och lagfart. De är dessutom mycket återhållsamma med att - utöver köpeskillingen - låna ut pengar till en eventuell renovering av villan eller bostadsrätten. Man är helt enkelt rädda att inte få tillbaka pengarna i form av en värdestegring.
- Våra statistiska kurvor visar också att priserna på kort sikt inte kommer att stiga. Så till vida gör bankerna rätt, men det bromsar självklart antalet försäljningar, säger Catharina Persson.
Mest hus för pengarna får villaspekulanterna i Skurup, Sjöbo, Trelleborg och Eslöv. Här ligger genomsnittspriserna fortfarande lågt i förhållande till flera av de andra skånska orterna.