Annons
Nyheter

Allt fler skåningar hos kronofogden

Antalet betalningsförläggande hos kronofogdemyndigheten i Skåne fortsätter att öka. 2002 var de tio procent fler än 2001.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2003

Det finns olika anledningar till ökningen. Lennart Henning, informationsansvarig för kronofogdemyndigheten i Skåne, tror att en är den lågkonjunktur som just nu råder i Sverige. - Privatpersonerna har tuffare ekonomi och då kan det hända att räkningar släpar efter. Sedan antar Lennart Henning att många fordringsägare använder betalningsföreläggande som påtryckning för att driva in pengarna. Trots en ökning av antalet betalningsföreläggande de tre senaste åren, totalt 18 procent, var antalet mål för indrivning ungefär samma 2002 som 2000. - Det innebär att fler personer eller företag väljer att betala efter betalningsförläggande jämfört med tidigare år. Är det rätt att använda er som påtryckning? - Rätt vet jag inte. Vår grundinställning är att ingen ska behöva bli ett mål för oss. Men betalar man inte i tid, har fordringsägaren rätt att gå vidare för att driva in pengarna. Han ser ingen ytterligare anledning till att antalet betalningsföreläggande ökar. - Internet har diskuterats men jag tror snarare att den betalningsformen har bidragit positivt. Då kan varje person gå in och lägga upp de olika räkningarna på respektive datum och inte riskera att glömma bort att betala i tid. Att få ett betalningsföreläggande kan få ödesdigra konsekvenser. Upplysningscentralen, UC köper uppgifter om fastställda betalningsföreläggande och det medför en betalningsanmärkning. Banker och andra institutioner använder UC som referens vid ärende, till exempel lån- eller kontokortsansökan. - Ta en 20-åring som slarvar med mobiltelefonräkningen på 500 kronor. Han missar att betala, men efter betalningsföreläggande betalar han räkningen. Men betalningsanmärkningen kan bli kostsam när han till exempel vill låna till bostad två år senare. Då kan han bli nekad lån på grund av anmärkningen. Betalningsanmärkningen finns kvar hos UC under tre år. Text: Fredrik Björnsson fredrik.bjornsson@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons