Annons
Nyheter

Allt fler falska porrfakturor

Polisen har den senaste tiden fått in anmälningar från flera personer i södra Skåne som säger sig ha fått falska porrsajtfakturor från ett internetbolag som kallar sig Internet B. Även Konsumentverket har på kort tid tagit emot 43 anmälningar om bolaget som har sitt säte i Köpenhamn.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2003

Allehanda nättidning har tidigare berättat om hur bland annat Ystads konsumentsekreterare Caroline Ivarsson fick telefonsamtal från en mängd upprörda konsumenter, som fått fakturor från internetbolagen Tromb Brom Srom (TBS) och Scanbill i Malmö. Samtliga konsumenter uppgav att de aldrig varit inne på någon porrsajt och att fakturorna var falska. -Det finns misstankar om att det nya bolaget drivs av samma för oss kända personer som figurerat tidigare, men att bolagets namn och säte ändrats. InternetB, eller Internetbyen som man också kallar sig, uppger att man finns i Köpenhamn. -Vi har också uppmärksammats på ett nytt bolag som kallar sig HAR-EXP och lär ha sitt säte i England, säger kriminalinspektör Mikael Wikström på polisens bedrägerirotel i Malmö. Rikskriminalens IT-brottsrotel i Stockholm påpekar att det inte rör sig om datorintrång. Tekniskt sett kan en utomstående nämligen koppla upp sig till vissa modem med särskilda funktioner utan att begå något brott. Däremot har Konsumentverket stämt TBS för vilseledande marknadsföring. Nu har polisens bedrägerirotel i Stockholm också inett en förundersökning mot TBS. Polisen skall främst granska om TBS:s tidigare verksamhet kan betecknas som bedrägligt beteende och brott mot marknadsföringslagen. -De som får fakturor på tjänster som man inte anser sig ha beställt bör vägra att betala. Fakturorna kan bestridas skriftligt i rekommenderade brev med mottagarkvitto. Om mottagaren vidhåller att fakturorna är äkta bör de som blivit utsatta för det här gå vidare till allmänna reklamationsnämnden, tycker byrådirektör Eva Debels på Konsumentverket. Hon och kriminalinspektör Mikael Wikström påpekar att det däremot inte är någon god idé att försöka ringa till de aktuella bolagen. Dessa tar oftast upp emot 20 kronor i minuten för samtalen och om man skall diskutera en räkning tickar telefonpengarna därmed snabbt iväg.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons