Annons
Nyheter

Allians för Skåne för ökad tillväxt

Först kom Allians för Sverige. Nu bildar Skånes 19 borgerliga riksdagsledamöter Allians för Skåne. Förbundet syftar till ökad tillväxt i hemmaregionen.
Nyheter • Publicerad 27 september 2004
Allians för Skåne är ett nytt borgerligt projekt. – Vi vill visa vad en ny regering betyder för Skåne, säger Tuve Skånberg, närmast kameran. Bortom honom Margareta Pålsson, Lars-Ivar Ericsson och Christer Nylander.BILD: TOMMY SVENSSON
Allians för Skåne är ett nytt borgerligt projekt. – Vi vill visa vad en ny regering betyder för Skåne, säger Tuve Skånberg, närmast kameran. Bortom honom Margareta Pålsson, Lars-Ivar Ericsson och Christer Nylander.BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 
Foto: 

På måndagen kallade fyra borgerliga riksdagsledamöter: Margareta Pålsson (m), Lars-Ivar Ericsson (c), Christer Nylander (fp) och Tuve Skånberg (kd) till presskonferens i Kristianstad för att presentera ett nytt skånskt politiskt projekt.

– Vi vill visa vad en ny regering betyder för Skåne, säger Tuve Skånberg. Stimulerade av den för några veckor sedan bildade Allians för Sverige av de borgerliga partiledarna hemma hos centerledaren Maud Olofsson i Högfors går regionens riksdagsledamöter samman i en riksdagsmotion för ökad tillväxt i Skåne.

Annons

– Vi har en gemensam tro om att det är bra för Sverige med ett maktskifte, säger Lars-Ivar Ericsson.

Margareta Pålsson menar att samarbetet mellan de borgerliga partierna i dag sker på ett intimare sätt.

– Det behövs en viss personkemi, som skapat bra förutsättningar.

Tuve Skånberg, som suttit i riksdagen sedan 1991, är nöjd med den nya skånska enigheten och säger att det inte är vanligt alls att skånska riksdagsledamöter skriver sig samman.

– Vi är fyra partier som är överens i många stycken. I motionen har vi tagit fram det bästa som vi är överens om. Helheten står vi för tillsammans, säger Tuve Skånberg.

Motionen innehåller 25 konkreta förslag som ska gynna skånsk tillväxt.

– Skåne är expansivt och spännande. Skånes nya roll kan bli som tillväxtmotor för Sverige, säger Christer Nylander.

De borgerliga vill bland annat ha mer dynamik kring integrationen i Öresundsregionen.

– Så att vi blir en region. Integrationen går för sakta och det finns för mycket praktiska problem, bland annat med skatteregler. Vi vill ha en gemensam dansk-svensk 24-timmars myndighet, säger Tuve Skånberg.

Andra förslag är en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör, järnvägsförbindelse mellan Kastrup och Sturups flygplats, som de vill sälja så att den blir privatägd som Kastrup, utbyggd E22, samt att Skåne blir försöks-region för skatteavdrag för hushållsnära tjänster.

Annons

– Skåne är klart avgränsat. Finlands försök har blivit en formidabel succé, även Danmark har en försöksmodell att titta på, säger Margareta Pålsson.

Christer Nylander tycker att man kan se den skånska motionen ur tre perspektiv: infrastruktur, tillväxt och det globala Skåne.

– Vi vill att regeringen ska engagera sig i arbetet för att få forskningsanläggningen ESS till Lund, säger Christer Nylander. Ytterligare ett förslag i motionen är att besökarna på Absolut Company i Åhus ska få provsmaka varorna och även kunna köpa dessa på plats, ett annat att stödja de arkeologiska utgrävningarna i Uppåkra.

Birgitta Mattisson

044-18 55 37

birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons