Nyheter

Allehandahot fall för Säpo

Den svenska säkerhetspolisen, Säpo, inleder en förstudie för att ta reda på hur hotbilden mot svenska medier och journalister ser ut.
Nyheter • Publicerad 18 april 2008

- Nyligen så hotade Bandidos Ystads Allehanda. Men hur vanligt det är ska vi nu ta reda på, säger Ari Stenman, sektionschef för samhällshotande brottslighet på Säpo, till tidningen Resumé.

Hot mot journalister och medieföretag hamnar under vad lagstiftaren valt att kalla samhällshotande brottslighet. I den gruppen ingår också hot mot förtroendevalda politiker, rättsväsendet och myndighetspersoner. Säpo har hittills inte skapat sig någon klar bild över hur hoten ser ut.

- Vi kommer inom de närmaste månaderna inleda en förstudie för att ser hur hoten mot medier ser ut. Tanken är att en person ska frikopplas från sin ordinarie tjänst för att jobba med det här, säger Ari Stenman.

I förstudien är det tänkta att representanter för medieföretag ska bjudas in. Exakt hur förstudien ska genomföras är inte klart. Ystads tingsrätt friade nyligen en 36-årig man från Sjöbo med koppling till Bandidos för hot mot Ystads Allehandas personal. Fallet ska inom kort upp för behandling i hovrätten. Hotet mot Allehanda har redan tidigare fått justitiekanslern, Göran Lambertz, att efterfråga fall där liknande påtryckningar ska ha ägt rum.

Justitiekanslerna anser att den här typen av hot har högre straffvärde än vad det vanligen förekommande brottsrubriceringen olaga hot har. Nu avser också den svenska säkerhetspolisen att kartlägga hur vanliga hoten mot landets journalister och publicister är.

Hot mot journalister är enligt vad som hittills är känt relativt ovanliga. En av de mer kända exemplen är bilbomben i Nacka 1999. Bomben riktades mot en journalist som under pseudonymen Peter Karlsson bland annat skrev om högerextremistiska organisationer och vit makt-musik. Artiklar som publicerats i Aftonbladet och tidningen Expo.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.