Annons
Nyheter

Alla nya namn på Pågatågen

49 namn är nu klara till de nya Pågatågen som kommer år 2010. Bland dessa finns två med Trelleborgsanknytning.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2009
Kurt Wallander, Ernst-Hugo Järegård, Anna Q, Signe Jansson, Christina Piper och Spuling kommer alla få ett Pågatåg döpt efter sig. Arkivbilder.
Kurt Wallander, Ernst-Hugo Järegård, Anna Q, Signe Jansson, Christina Piper och Spuling kommer alla få ett Pågatåg döpt efter sig. Arkivbilder.Foto: 

Från början fann omkring 8000 namnförslag som fördelades på cirka 700 olika kandidater. Efter många manglingar hos juryn finns nu 49 nya Pågatågsnamn till de nya Pågatågen som kommer i början av 2010.

Det första tåget har redan fått sitt namn – Birgit Nilsson.

Annons

- Vi trodde nog aldrig att intresset skulle vara fullt så stort, säger Claes Ulveryd tågchef på Skånetrafiken. Men det visar ju på att skåningarna gillar sina lila tåg. Nu har vi fått en bra mix av både kvinnliga och manliga namn, både kända och kanske mindre kända. Alla hörn av Skåne finns representerade och även kandidater från många olika områden.

Nu håller Skånetrafiken som bäst på att gå igenom och kolla så att alla släktingar och efterlevande godkänner att personen i fråga får ett Pågatåg döpt efter sig.

Pågatågsnamnen läggs nu i en bank där de får ligga tills det aktuella tåget tas i bruk. Vad som kommer att hända med de gamla Pågatågsnamen är inte helt klart ännu, mycket beror på vad som händer med de gamla tågen. Klart är i alla fall att de fem första tågen, förutom Birgit Nilsson, kommer att heta Ernst-Hugo Järegård, Elsa Andersson, Östen Warnerbring, Victoria Benedictsson och Nils Poppe.

De två med Trellebrogsanknytning är Victoria Benedictsson och Fader Gunnar, Gunnar Rosendal.

Victoria Benedictsson föddes 1850 i Fru Alstads socken. Hon skrev romaner under pseudonymen Ernst Ahlgren.

Gunnar Rosendal, känd som Fader Gunnar, föddes i Grevie församling 1897 och dog i Kristianstad 1988. På 1920-talet var han komminister i Trelleborg. Han är känd för sitt arbete med att förnya Svenska kyrkan.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons