Annons
Nyheter

Alla har suttit på Kometen

Nyheter • Publicerad 30 januari 2007

Härom kvällen blev jag undervisad i konsten att äta en skiva mozarttårta med gaffel. Förvisso ingår en sked i besticken men tårtan ska ätas med gaffel, lärde jag mig. Allt enligt gammal fin tradition. Hon som lärde mig det jag redan visste, men gett tusan i eftersom jag är vänsterhänt och tårtgafflarna har knivsidan åt högerhänta, hade varit på restaurang Kometen förr. Förr i tiden, då det var synnerligen politiskt korrekt att käka och dricka på Kometen. På den tiden då man absolut inte åt mozarttårta, absolut inte med fingaffel utan snarare pyttipanna med öl. Men tiden har gått och radikalerna har fått feta plånböcker och dricker gärna calvados till kaffet. På Kometen. Och lär ut fint bordskick.

Jag har då och då pratat om Kometeni Göteborg. Det är dags att fördjupa kunskapen. Restaurang Kometen är lite av vad Gyllene Freden är i Stockholm. Ett ställe där generationer artister av olika slag häckat, hållit hov och förstås ätit och druckit.

Annons

I lördags träffade jag författaren Claes Hylinger, en av stamgästerna på Kometen och för något år sedan såg jag Ingvar Oldsberg showa för ett bord storögda japaner och en sommar satt Viveka Lärn på uteserveringen. På väggarna hänger konst avandra stamgäster som Peter Dahl, Lars-Eje Larsson och Bertil Fredholm.

Kometen är också populär bland cirkusfolk och den kände clownen Charlie Rivel satt ofta här när han var i stan. En del av stamgästerna har också maträtter uppkallade efter sig. Således kan man äta Viveka Lärns löjromsbåt och Peter Dahls biffstek.

Mitt damsällskap kunde berätta om en annan känd författare, Anderz Harning, som förolämpande henne en gång på Kometen. Detta var inget ovanligt. Den försupne men genialiske författaren odlade en provokativ stil och var synnerligen otrevlig mot de flesta människor. När han till sist supit ihjäl sig hölls förstås gravölet på Kometen.

Maten är bra men det är inte längre ett ställe för fattiga artister och vänsterradikaler. Billigast är pytt i panna eller köttbullar för dryga hundralappen. Vill man ha en fin köttbit då kostar det en hundring till. Men atmosfären och den gamla inredningen är gratis och för mig finns det inget bättre i Göteborg.

Det var också på Kometens uteservering som jag för första gången förstod att min dotter ej längre var ett barn utan en vuxen kvinna. Bara den händelsen gör att jag gärna återvänder. Adressen? Vasagatan 58, en tvärgata till Avenyn i höjd med Valand.

Som vanligt!

Robert Dahlström,0411-55 78 53robert.dahlstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons