Annons
Nyheter

Äktenskap för alla från den 1 maj

Homosexuella ska kunna ingå äktenskap från och med den 1 maj i år. Det är innebörden i Moderaternas, Centerns och Folkpartiets motion som presenterades på onsdagen.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2009
Äktenskap för alla från den 1 maj. Det är innebörden i Moderaternas, Centerns och Folkpartiets motion som presenterades på onsdagen. Bild: Scanpix
Äktenskap för alla från den 1 maj. Det är innebörden i Moderaternas, Centerns och Folkpartiets motion som presenterades på onsdagen. Bild: ScanpixFoto: 

Förslaget är i linje med betänkandet från regeringens utredning.

"Människor i fasta parförhållanden har, oavsett sexuell läggning behov av att manifestera sina känslor och sin önskan att leva tillsammans", står det i motionen. Tiden anses därför mogen för en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Annons

Motionen innebär att bestämmelser i äktenskapsbalken och andra författningar som angår makar görs könsneutrala.

Det nuvarande systemet där man kan välja mellan kyrklig och borgerlig vigsel behålls.

Kyrkliga vigselförrättare ska dock även fortsättningsvis kunna vägra att viga homosexuella par.

För uppdrag som borgerlig vigselförättare ska bara de komma i fråga som villiga att viga såväl en kvinna och en man som två personer av samma kön.

- Jag och många med mig ser fram emot att gå på bröllop i sommar där kärleken står i fokus och inte könet, sade Centerns Annika Qarlsson på en pressträff.

Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrsson, pekade på att det finns klara likheter mellan de tre borgerliga partiernas motion och de tre oppositionspartiernas uppfattning. Han hoppas att dessa sex partier ska kunna skriva ihop sig om ett gemensamt förslag.

I riksdagen är endast Kristdemokraterna emot könsneutrala äktenskap.

Kristdemokraterna föreslår i sin motion en civilrättslig samlevnadsbalk, kallad giftermålsbalk. Kärnan i förslaget är att begreppet äktenskap utgår ur lagstiftningen och att vigselrätten för religiösa samfund upphör. I stället får par av både olika och av samma kön rätt att gifta sig genom registrering hos en myndighet.

Enligt partiets gruppledare i riksdagen, Stefan Attefall, visar man på detta sätt respekt för "den stora grupp i samhället för vilka äktenskapet som begrepp har en djup filosofisk och religiös betydelse".

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons