Nyheter

Åklagaren vill ha längre fängelsestraff för Gubbligan

Chefsåklagare Pär Andersson överklagar domarna mot de tre männen i den så kallade Gubbligan. Han yrkar på att hovrätten ska skärpa straffet och döma dem till 14 års fängelse var.
Nyheter • Publicerad 23 november 2011
Chefsåklagare Pär Andersson.
Chefsåklagare Pär Andersson.Foto: 

För några dagar sedan överklagade de tre männen i ligan, den 70-årige Peeter "Sprängaren" Pohla, 64-årige Jan "Nisse Pistol" Nilsson och 53-årige Ulf Nilsson, sina domar och yrkade på att de ska släppas på fri fot. I tingsrätten dömdes de till tolv, tio respektive åtta års fängelse.

Nu har chefsåklagare Pär Andersson lämnat in ett anslutningsöverklagande. Han tycker att straffen ska bli hårdare.

Han skriver att med hänsyn till den straffvärdebestämning tingsrätten gör anser han att fängelsestraffet ska sättas till 14 år för alla tre.

Det var bara Peeter Pohla som dömdes för fyra bankrån. Jan Nilsson och Ulf Nilsson friades från inblandning i rånen i Tingsryd och Olofström.

Pär Andersson menar att även de ska dömas för rånen.

Han anger som grund att de tre männen dömts för att gemensamt ha planerat och begått andra grova rån.

– Enligt uppgifter ur den hemliga rumsavlyssningen framgår att de tre pratar om uppgifter som kan hänföras till att de begått det grova rånet mot Swedbank i Olofström. Eftersom samma vapen använts i Olofström och Tingsryd samt att Peeter Pohla lämnat DNA-spår i Tingsryd så anser jag det ställt utom rimligt tvivel att de tre utfört rånen mot bankerna i Tingsryd och Olofström 2008, skriver Pär Andersson.

Ytterligare fyra målsäganden har lämnat in anslutningsöverklagande mot männen och yrkar ersättning mot kränkning och sveda och värk.

Hovrätten i Malmö har ännu inte satt ut någon tid för förhandling. Domstolen räknar dock med att den tar många dagar i anspråk. I tingsrätten var rättegångsdagarna utspridda över flera veckor och förhandlingar pågick i 91 timmar och 50 minuter.

Mikael Hallqvist
Johannes Lindén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.