Nyheter

Åklagaren släppte åtalspunkt

(Uppdaterad 16.41) Åklagaren mjukar överraskande upp sin talan mot männen bakom The Pirate Bay. - En sensation, säger försvaret som nu tycker att halva målet redan är vunnet.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2009
Rättegången mot männen bakom The Pirate Bay inleddes på måndagen i Stockholms tingsrätt. En knapp halvtimme innan dörrarna i rättssalen slogs upp demonstrerade ett 20-tal personer utanför tingsrättens lokaler på Kungsholmen i centrala Stockholm. De viftade med svarta piratflaggor till stöd för de åtalade. På tisdagen fortsatte rättegången. Bild: Scanpix
Rättegången mot männen bakom The Pirate Bay inleddes på måndagen i Stockholms tingsrätt. En knapp halvtimme innan dörrarna i rättssalen slogs upp demonstrerade ett 20-tal personer utanför tingsrättens lokaler på Kungsholmen i centrala Stockholm. De viftade med svarta piratflaggor till stöd för de åtalade. På tisdagen fortsatte rättegången. Bild: ScanpixFoto: 

Kammaråklagare Håkan Roswall lägger nu ner den del av åtalet som handlar om medverkan till "exemplarframställning", kopieringen av musik- och filmfiler. Åtalet ska nu bara gälla framställningen av själva torrentfilen som används vid nedladdning.- Det här är ju en sensation. Det är ju väldigt sällan man vinner halva målet på en och en halv dag, säger advokat Per E Samuelson, som företräder en av de åtalade.Den åtalade Peter Sunde var också mycket nöjd med åklagarens besked. "Epic winning LOL", skrev Sunde på mikrobloggen Twitter direkt från tingsrätten.Roswall själv har valt att inte kommentera målet medan det pågår och ville inte ge någon motivering till varför han nu ändrar sin talan. Men Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik på Stockholms universitet, tror dock inte att ändringen har fullt så stor betydelse som försvaret hoppas.- Det kan nog ha en viss påverkan men kanske inte så jättestor betydelse för straffvärdet. Det allvarligaste är att göra ett verk tillgängligt för allmänheten och medverkar man till det, så är det allvarligare än själva kopieringen, säger Westman till TT.Peter Danowsky, musikbranschens ombud vid rättegången, hävdar att de ändrade rubriceringarna inte har någon betydelse när det gäller skadeståndskraven mot de åtalade på 117 miljoner kronor.- För skadeståndsmålet spelar den här förenklingen ingen roll alls, säger Danowsky till TT.Andra rättegångsdagen ägnade Roswall också åt en fortsatt genomgång av de nedladdningar som branschen gjort från The Pirate Bay med syftet att säkra bevis. Det handlade bland annat om filmer som Harry Potter, Syriana och Walk the line samt spel som Diablo 2.Men det uppstod också en teknisk diskussion om torrentfilerna kunde kopplas till andra trackers än Pirate Bay.- Det här är ett tekniskt missförstånd från åklagarens sida. Ingen nedladdning som visats i rätten har bevisligen gjorts från Pirate Bays tracker, hävdade en av de åtalade, Gottfrid Svartholm.Roswall valde att inte gå in i den diskussionen utan hänvisade till kommande förhör med tekniska experter.Men advokat Per E Samuelson bedömer att de åtalade har bättre IT-kunskaper än åklagaren, polisen och branschen:- Rent tekniskt är de här killarna överlägsna polisens tekniker och åklagaren har nog inte riktigt förstått hur det funkar.Under eftermiddagen gick Roswall igenom dokument från Pirate Bays beslagtagna datorer och pekade på flera utbetalningar från utländska bolag till de åtalade. De flesta utbetalningarna var i storleksordningen 40 000—60 000 kronor och avsåg "Inköp av media".

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.