Annons
Nyheter

Åklagaren: Organiserade mutbrott i systembolagshärvan

Alla de 16 åtalade systembolagscheferna nekar till mutbrott men medger att de tagit emot pengar från leverantören Vin-Trägårdh. På måndagen startade Helsingborgs tingsrätt rättegång nummer två i den stora muthärvan kring Systembolaget.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2006

Kammaråklagare Joakim Zander ser utbetalningarna till de 16 tidigare butikscheferna som klara mutbrott. Det har pågått en längre tid, omfattat stora belopp och varit organiserat, anser han.

– En leverantör lämnar inga gåvor bara för att vara generös. Självklart vill man påverka sin egen försäljning, sade Zander i sakframställningen som pågick större delen av dagen. Bara den inledande genomgången av samtliga åtal tog närmare en timme. Sexton åtalade med varsin advokat – bara två av dem delar försvarare – skulle också lämna sin syn på anklagelserna.

Annons

Nu varierade den inte mycket eftersom alla förnekade brott och med bara lite olika ordalydelser berättade att pengarna de fått var ersättning för varuprover de plockat ur butikshyllorna. Några påpekade att de brutit kontakten med Vin-Trägårdh redan innan ärendet polisanmäldes. Andra sade att de inte förstått att det kunde vara muta och att de inte på något sätt favoriserat vinleverantören.

Bland Zanders bevisning finns långa listor över checkar och inbetalningar till butikschefernas konton, alla från Vin-Trägårdhs vd Stig Davidsson.

Åklagaren hänvisar också till Systembolagets interna regler om "märkesneutralitet" och "gåvoförbud".

– Det gäller oavsett gåvans värde och både på fritid och arbetstid, det är anställningen hos Systembolaget som avgör, sade Zander.

– De anställda ska dessutom både avvisa och rapportera alla försök till otillbörlig påverkan från en leverantör via varuprov, reklam eller annat. Detta är kristallklara besked, sade han. Revisor Henrik Lundin från Ekobrottsmyndigheten biträdde Zander och redogjorde för vinleverantörens bokföring och de samband han hittat mellan butikskvitton och utbetalningar till chefer.

Hela muthärvan handlar om utbetalningar på drygt 900000 kronor. Efter rättegång nummer ett dömde Stockholms tingsrätt före jul 18 mutbrottsåtalade butikschefer till dagsböter. Åtalen i Helsingborg mot chefer från Syd- och Västsverige gäller 132000 kronor. Ytterligare fem rättegångsdagar är planerade. (TT)

Britt Ledberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons