Annons
Nyheter

Åklagaren lägger locket på i Helénutredningen

(Uppdaterad 16.45). Helénutredarna i Kristianstad fick under onsdagen svar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, på prover som skickats från den misstänkta mordplatsen i en stuga mellan Hörby och Höör.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2004
Provsvaret som polisen fått gäller troligen ett blodstänk från golvet i stugan och inte ett hårstrå. Arkivbild: Pressens Bild
Provsvaret som polisen fått gäller troligen ett blodstänk från golvet i stugan och inte ett hårstrå. Arkivbild: Pressens BildFoto: 

- Chefsåklagaren vill för närvarande att det inte lämnas ut någon information från utredningen, utan har belagt alla involverade med yppandeförbud, berättar polisens talesman Bo Widell. Ett yppandeförbud upphäver den grundlagsstadgade meddelarfriheten till massmedia och gör det möjligt för myndigheter att både eftersöka och bestraffa en läcka. - Vår målsättning är nu helt fokuserad på att ro detta i hamn efter alla år, framhåller Bo Widell. Svar på boldspår Provsvaret som polisen fått gäller troligen ett blodstänk från golvet i stugan och inte ett hårstrå. Detta eftersom det endast tar några dagar att göra en DNA-analys av blod mot flera veckor av hår, samtidigt som blodanalyser görs vid SKL i Linköping och håranalyser vid Uppsala universitet. Polisens tekniker har letat efter blodfragment i stugan med hjälp av onokromatiskt ljus, en ljuskälla med speciell våglängd som blottar blod samt luminol, som är ett blodavslöjande ämne. Särskilt noga var undersökningen på de tre platser inne i stugan där de två kriminalsökhundar gjort kraftiga markeringar. Spekulationer om offer Det har spekulerats i att spåren inte skulle komma från tioåriga Helén Nilsson, utan 26-åriga Jannica Ekbladh från Malmö som hittades sexmördad på rastplatsen i Vedema, strax norr om Hässleholm i augusti 1989, alltså fem månader efter mordet på Helén Nilsson. Polisen fortsatte i går förhören med den mordmisstänkte 52-årige mannen på polishuset i Kristianstad i närvaro av försvarsadvokaten Sven Jernryd. Mannen nekar fortfarande och ifrågasätter om det inte måste blivit fel på DNA-analysen av sperman från Helén Nilssons döda kropp. Polisen gick i går också vidare med förhör av människor som funnits i 52-åringens närhet samt att sammanställa allt material. Bo Widell ville inte ge några kommentarer till när och om grävningarna utanför stugan ska fortsätta. Polisen har fått ett anonymt tips om att mannen skulle grävt ner blodiga kläder och en död hund på samma plätt där de två likhundarnas markerat. Hittills har polisen grävt sig ner cirka en halv meter på ett två kvadratmeter stort område, dock utan att hitta något av intresse. Chefsåklagare Pär Andersson i Kristianstad måste senast klockan elva på fredag begära förlängd häktningstid av mannen. Försvaret har då möjlighet att begära att häktningen omprövas, eller gå med på två veckors förlängning. Om chefsåklagaren vill lägga till misstanke om ytterligare brott måste det blir en omhäktningsförhandling. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons