Nyheter

Åklagaren kräver fängelse för Percy Nilsson

Åklagaren krävde fängelse i minst ett och ett halvt år, medan försvaret tyckte att det var fel att överhuvudtaget väcka åtal. Nu faller domen mot ordföranden Percy Nilsson och två tidigare klubbdirektörer i skattehärvan kring hockeylaget Malmö Redhawks.
Nyheter • Publicerad 26 april 2005

Åtalet mot trion gäller grovt skattebedrägeri, grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll. Enligt åklagarsidan har föreningen redovisat spelarlöner med för låga belopp och därmed undanhållit staten arbetsgivaravgifter på 3,3 miljoner kronor.

De påstådda brotten ska ha skett åren 1995"1997. Att målet avgörs först nu beror främst på ett långvarigt utredningsarbete. Åtalet väcktes i mars 2004.

Rättegången i Malmö tingsrätt pågick i nio dagar i februari och mars i år och bjöd på dramatiska poänger. Bland annat försökte Percy Nilsson stoppa bandupptagningar när han skulle vittna. Hans advokat Leif Silbersky tyckte att Nilsson i stället för straff förtjänar upprättelse och en ursäkt från åklagaren.

Stor uppmärksamhet fick också ett långt bandat förhör med en numera avliden tidigare vice ordförande i föreningen. Hans vittnesmål skulle visa att i stort sett alla beslut måste förankras hos Percy Nilsson och att denne därmed var väl medveten om innehållet i de kontrakt som skrevs med spelarna. Nilsson å sin sida hävdade bland annat att dåliga kunskaper i engelska gjort att han inte helt förstått de dokument som han skrivit under. En viktig fråga i målet är också vilken roll som spelaragenterna haft.

Kammaråklagare Håkan Litsegård hävdar att Nilsson i praktiken styrt det som hänt i föreningen, även om flera av spelarkontrakten undertecknats av någon av de båda klubbdirektörerna. Samtliga åtalade förnekar brott.

Domen kommer på onsdagsförmiddagen. (TT)

Peter Palmkvist

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.