Annons
Nyheter

Åkesson nekar till anklagelserna

Åkesson Vin AB:s tidigare ägare och vd Anders Åkesson nekar till de anklagelser om bestickning som riktas mot honom som en av 92 åtalade i System-bolagshärvan.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2005

– Vi har inte gjort något brottsligt. Jag tycker att vi gjort något bra, säger Anders Åkesson.

– Vi har bedrivit en verksamhet utifrån Österlen där vi under många år utvecklat produkter. Som alla produkter måste de marknadsföras.

Annons

Österlenföretaget Åkesson Vin AB anklagas för att ha betalat 140179 kronor i mutor till 15 Systembolagschefer.

Förutom Anders Åkesson står fyra andra personer som tidigare var knutna till företaget åtalade för bestickning i den stora Systembolagshärvan.

Åkesson betalade ut pengarna i form av resecheckar.

Anders Åkesson har enligt åklagaren tillsammans med en av sina medarbetare svarat för strategi och planering av inköp och överlämnande av presentkorten. Han tycker att företaget arbetat enligt de lagar och regler som finns.

– Vi har tagit emot folk på Kronvall för att se på anläggningen. Vi anser att detta varit sanktionerat av Systembolaget, säger Anders Åkesson. Han sålde företaget under 2003 och bor numera på Själland och är fortfarande verksam i vinbranschen.

Anders Åkesson är inte nervös inför rättegången.

– Jag kan inte vara nervös. Vad som känns obehagligt är att stå åtalad för något man inte är skyldig till, säger han.

– Hela situationen är obehaglig.

Anders Åkessons förvaras vid den kommande rättegången av Leif Silbersky.

Sammanlagt är 92 personer åtalade " 77 anställda inom Systembolaget och 15 anställda vid tre leverantörsföretag. Utöver de fem knutna till Åkesson handlar det om tre anställda hos AB Vin-Trädgårdh som misstänks ha gett mutor på sammanlagt 920000 kronor och sju anställda vid Philipson&Söderberg som misstänks ha betalat ut 170 000 kronor.

Annons

Mutorna, sammanlagt drygt 1,2 miljoner kronor, ska ha betalats ut under åren 2000"2002 och i något fall under januari 2003. Huvuddelen avser överföring av pengar till bankkonton eller checkar.

Åkesson Vin AB i Kivik har nya ägare och organisation sedan 1 januari 2004.

– Vi har dämed inga kommentarer om de misstankar som riktas mot tidigare anställda i Åkesson Vin AB eftersom det berör tidpunkten 2000"2001 då vi inte ägde eller styrde företaget, säger Åkessons nuvarande ägare på företagets hemsida.

Per Nilsson

0411-55 78 06

per.nilsson@allehandasyd.se

KIVIK
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons