Annons
Nyheter

Åke Green frias av HD

(Uppdaterad). Högsta domstolen friar pingstpastor Åke Green från åtalet om hets mot folkgrupp i en predikan mot homosexualitet.
Nyheter • Publicerad 29 november 2005

Det var vid en predikan i Borgholms pingstkyrka den 20 juli 2003 som Green talade om homosexuella och bland annat sade att "sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen" och att "sexuellt förvridna människor kommer till och med att våldta djuren".

Ett 50-tal personer lyssnade och efteråt fick Green också delar av sin predikan publicerade i en tidning.

Annons

Han åtalades för hets mot folkgrupp och dömdes den 29 juni 2004 av Kalmar tingsrätt till en månads fängelse.

Domen överklagades till Göta hovrätt i Jönköping, där Green frikändes den 11 februari i år. Hovrätten fann hans ordval anmärkningsvärda, men ansåg ändå att hans rätt att fritt tolka Bibeln skulle väga tyngre.

Åke Green själv är lättad över frikännandet när TT når honom i Pingstkyrkan i Borgholm.

– Jag var förberedd på att jag kunde bli både friad och fälld, säger han.

Green anser att domen har stor betydelse, både för honom själv och för hans predikantkolleger.

– Nu kan vi känna oss friare när vi förkunnar Guds ord, säger han.

Men någon mer predikan över ämnet homosexualitet blir det inte för hans del.

– Alla vet ju nu var jag står i den frågan, så det behövs inte.

Amina Ek, föreståndare för Centrum mot rasism, befarar att den friande domen kan leda till ökad rasism och homofobi i samhället.

– Hatbrotten ökar, speciellt de riktad emot HBT-personer (homo-, bi- och transsexuella), säger hon.

Annons

Hon pekar på att det ofta är samma grupper som står bakom hatpropaganda på till exempel internet mot judar, romer, muslimer och HBT-personer.

Frikännandet av Åke Green ger signalen att samhället inte ser så allvarligt på sådan propaganda, menar hon.

– Det är mycket tillfredsställande att Högsta domstolen har tagit hänsyn till försvarets och hovrättens argumentation. Det är också bra att HD har tagit hänsyn till Europakonventionens rättstillämpningar på det här området, säger Åke Greens advokat Percy Bratt.

Åklagaren i målet i HD, byråchef Stefan Johansson hos riksåklagaren (RÅ), tycker att domen är mycket intressant, eftersom frikännandet baseras på en tolkning av Europakonventionen.

– På det sättet får den en direkt betydelse för framtiden, för vad HD säger är att man i varje fall måste göra en tolkning i ljuset av vad som står i Europakonventionen.

Enligt Johansson finner HD att Greens uttalanden är straffbara enligt svensk lag, men en tolkning av Europakonventionen ger vid handen att en fällande dom skulle kränka Greens religionsfrihet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons