Nyheter

Åkaren riskerar fem år fängelse

Österlenåkaren som misstänks vara inblandad i den stora svarthandelshärvan släpptes på fri fot efter rättegången i går. Han får dock vänta i tre veckor på domen i målet där åklagaren yrkat på fem års fängelse.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2006

Den 43-årige mannen var överlycklig efter tingsrättens beslut.

– Tack gode gud, var hans spontana kommentar, innan han kramade sin hustru som följt rättegången hela dagen

Varken hans advokat Sven-Eric Ohlsson eller åklagaren Christer Ström ser dock beslutet i häktningsfrågan som någon klar fingervisning på om det blir friande eller fällande när domen faller den 26 oktober.

43-åringen har suttit frihetsberövad i mer än en månad. Han anhölls 28 augusti häktades 1 september.

43-åringen var märkbart tagen av den långa tiden när han eskorterad av två vakter anlände till Ystads tingsrätt på morgonen.

Under nästan tio timmar gick rätten igenom anklagelserna mot honom. Det handlar om grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Hösten 2003 organiserade mannen enligt åklagaren en trepartshandel där ett spanskt företag köpte läsk och tvättmedel i Tyskland som levererades till Malmö.

Det handlar om affärer där momsen inte betalats utan flyttats vidare för att i slutändan betalas av den svenska köparen, men så skedde aldrig.

43-åringen agerade som köpare för ett spanskt företag som köpte varor i Tyskland för 40 miljoner kronor som såldes vidare till två olika svenska företag, som åklagaren hävdar bara agerat bulvaner. Ett av dem ägdes av en då tonårig pojke och drevs som enskild firma. Det köpte varor för 20 miljoner kronor.

– Han får 10 000 kronor för det. Det ser ut som en klar och tydlig målvakt, hävdade åklagaren i sin slutplädering.

Lika mycket köptes av det andra företaget som sköttes av en man som vid förhör i går hävdade att han också agerat målvakt, tagit på sig ansvaret för andras affärer och fått betalt för det.

När det spanska bolaget fick problem med momsregistreringen i Tyskland togs målvaktens bolag över och köpte för ytterligare 26 miljoner kronor innan det tog slut.

Sammanlagt misstänks 43-åringen ha handlat med varor värda 66 miljoner och där 7,1 miljoner kronor i moms undanhållits.

Mannen hävdar själv att han bara ägnat sig åt transporterna, även om han haft fullmakt att vara ombud för det spanska företaget och också betalat kontant för dem hos den tyska firman.

– Till 99 procent var det med 500-eurosedlar, berättade han.

43-åringen var annars mycket fåordig och försiktig när han berättade om vad som skett. Men några gånger hettade det till:

– Jag jobbar, börjar halvsex på morgonen och har gått hem vid sju på kvällen varje dag. När skulle jag kunna bedriva cocacolaverksamhet i den omfattning som åklagaren vill göra gällande?

Åklagaren hävdade att är klarlagt att 43-åringen är skyldig. Även om han inte utesluter att det finns någon mer, okänd, inblandad så har den åtalade varit så aktiv att han ska dömas enligt åklagaren som yrkade på fem års fängelse och att 43-åringen dessutom ska få näringsförbud under sju år.

Försvarsadvokaten pekade ut tre andra män som satt på samma fängelse vid tiden för affärerna som organisatörer, bland dem ägaren till det spanska bolag som användes. I sin drygt timslånga slutplädering gick försvaret in på detaljer i de olika vittnesmålen och hävdade att allt talar för att 43-åringen är oskyldig och ska frias.

Sven-Eric Ohlsson ifrågasatte redan vid inledningen trovärdigheten hos flera av vittnena, de flesta är dömda för olika ekobrott. Och tog upp det också vid slutet.

– Jag tycker att det är galet att ta hit detta gäng och sätta dem på bänken och avlägga ed. Jag påstår inte att de ljuger direkt, men de svar vi fått är minst sagt glidande, sa han.

26 oktober meddelar tingsrätten dom.

Per Nilsson

0411-55 78 36

per.nilsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.