Nyheter

Åkare friad av rätten

Nyheter • Publicerad 5 februari 2008

ººHovrätten friade en 44-årig åkare från Österlen som stod åtalad för omfattande ekobrott. Han misstänktes vara spindeln i nätet i en stor svarthandelshärva med läsk.

44-åringen friades i november 2006 av Ystads tingsrätt, men åklagaren valde då att överklaga domen.

Österlenåkaren misstänktes för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Till hovrätten hade åklagaren förändrat åtalet med ett alternativet att 44-åringen skulle fällas för medhjälp till grovt skattebrott om han inte fälldes för de grövre brotten.

Åtalspunkten grovt försvårande av skattekontroll som fanns med i stämningen till tingsrätten var nu borta.

Hovrätten instämmer helt i tingsrättens dom och tycker inte heller att åklagaren lyckats bevisa att 44-åringen hjälpt någon annan att begå skattebrott. Någon annan person finns inte utpekad. De affärer fallet handlat om innebar enligt åklagaren att staten gick miste om 7,1 miljoner kronor i moms. Det var läsk och tvättmedel för 66 miljoner kronor som under slutet av 2003 och första halvåret 2004 köptes i Tyskland av ett spanskt företag och sedan såldes i Sverige. Räkningarna gick också den vägen, medan varorna i verkligheten kördes direkt från Tyskland till Sverige.

Åkaren svarade för transporterna, och har hela tiden hävdat att det var hans enda roll i affärerna. Åklagaren hävdade att den åtalade mannen var huvudman och att de inblandade firmorna enbart agerade bulvaner åt honom. 44-åringen satt häktad en dryg månad under 2006 och släpptes när tingsrättens förhandling avslutades.

Hans försvararsadvokat får 54 000 kronor för sitt arbete i hovrätten, och fick 67 000 kronor i tingsrätten. Eftersom 44-åringen frias är det staten som betalar de drygt 120000 kronor försvaret sammanlagt kostat.

Åklagaren har fram till den 4 mars på sig att bestämma om han ska överklaga domen.

Per Nilsson

0411-55 78 46

per.nilsson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.