Annons
Nyheter

Äggproducent slipper djurförbud

Länsstyrelsen vill inte meddela djurförbud till den äggproducent i Simrishamnstrakten som har sina värphöns i "olagliga" burar.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2002

Miljö- och hälsoskyddsnämnden får avslag på sin hemställan.Det handlar om äggproducenten som nämnden i april beslutade att förelägga ett löpande vite på 100 000 kronor per månad. Lantbrukaren har sina värphöns i burar som saknar rede och sandbad. De strider alltså mot djurskyddsföreskrifterna. Liksom ett antal andra äggproducenter i landet har han haft dispens för sina gamla burar. När han nu sökt dispens för fjärde gången fick han avslag och överklagade till länsrätten. I väntan på att länsrätten tar ställning i frågan har lantbrukaren tagit in en ny omgång djur i stallarna. Det är dessa djur som nämnden anser att han bör förbjudas att ha kvar. Länsstyrelsen menar dock att djurförbud inte är möjligt att ge i detta fall. Enligt djurskyddslagen krävs dålig djurvård eller att ägaren inte följer beslut fattade av tillsynsmyndighet för att man ska kunna utfärda djurförbud. Eftersom djurägaren sköter sina höns väl och nämndens föreläggande inte börjar gälla förrän den 1 juni har djurägaren ännu inte kunnat trotsa det. Därmed inget djurförbud. Äggproducenten har dessutom överklagat vitesföreläggandet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har beslutat att vidhålla tidigare beslut och ärendet går vidare till länsstyrelsen för prövning. Nämndens beslut föregicks dock av en votering begärd av Sven Andersson (c) som yrkade att nämnden skulle ta tillbaka föreläggandet. Voteringssiffrorna blev 1 mot 8.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons